Президентът Румен Радев превръща дебатът за покупката на самолетите F-16

...
Президентът Румен Радев превръща дебатът за покупката на самолетите F-16
Коментари Харесай

Президентът превръща дебата за F-16 в популистки, смята Горанов

Президентът Румен Радев трансформира дебатът за покупката на самолетите F-16 в популистки, което недопустимо, сподели довечера министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с военния министър Красимир Каракачанов, той направи изключително изказване пред медиите, откакто по-рано през днешния ден и президентът имаше послание по тематиката.

Днес Радев сподели, че поемането на отговорности, свързани със скрити и неразбираеми разноски, въвличат за десетилетия напред българските държавни управления в обилни финансови отговорности и е необходим сериозен разговор, преди да се вземе дефинитивно решение. Заради бързото напредване на Закона за одобрение на интернационалния контракт за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка през държавното управление и Народното събрание, през вчерашния ден той му наложи несъгласие. Днес обаче комисията по защита отхвърли ветото.

Горанов изрази подозрение, че Радев има сюжет за отсрочване на договорката. Според изискванията на контракта, в случай че плануваните по него 1.256 милиарда $ не бъдат преведени до 5 септември офертата към този момент няма да е годна. В тази връзка финансовият министър изрази очакване президентът да наложи несъгласие и на актуализацията на бюджета, която е нужна, с цел да могат да се заплати едновременно сумата за осемте самолета. Горанов дефинира дейностите на Радев като легални, само че нелегитимни.

Той не се съгласи с изказванията, че спор не е имало - повече от година има спор пред публиката, е мнението на финансовият министър. От своя страна Красимир Каракачанов увери, че не дават отговор на истината изказванията на Радев, че има скрити отговорности и в допълнение контракти, които ще желаят спомагателни заплащания.

Военният министър акцентира, че не са правилния и изказванията, че оборудването на поръчаните F-16 ги прави небоеспособни. В умозаключение той сподели, че годишната прехрана на американските самолети e по-евтина от тази на шведските " Грипен ", за които се счита, че са желани от Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР