Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху сделката за новите изтребители

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за одобрение на четирите контракта по договорката със Съединени американски щати за закупуването на 8 изтребители F-16 Block 70 за към 2.1 милиарда лв.. Според него по договорката не е реализирано нужното национално единодушие, прокарана е през Народното събрание по " бърза писта " и не обезпечава нужния пакет съоръжение, въоръжение и образование.

Договорите, които военният министър Красимир Каракачанов към този момент подписа, бяха утвърдени от Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация в границите на едно гласоподаване, което съгласно Радев опонира на конституционната процедура.

Очаква се депутатите да прегласуват ратификацията на договорката, поради която към този момент бе призната и актуализация на бюджета.

Това би трябвало да стане обаче в бързи периоди, защото на крайният период на американските предложения е 5 септември.

В същото време, в случай че Радев искаше да се опълчи " най-пълноценно " на договорката, той щеше да наложи несъгласие в последния вероятен миг. Според Конституцията президентът има 15-дневен период, в който би трябвало да обнародва или върне в Народно събрание даде закон. Ако Радев беше изчакал до последния миг, можеше да се наложи на депутатите да анулират или спрат за малко плануваната си лятна отпуска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР