Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Радев наложи вето на отвореното финансиране на партиите

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за бюджета, с които партийните дотации се намалявят и се дава опция бизнесът да финансира партиите.
Държавният глава приветства гражданската позиция, декларирана на народен референдум от над 2,5 млн. български жители, за ограничение размера на финансовата дотация за партиите. Промените обаче, с които Народното събрание позволи финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската народна власт, са част от претекстовете на президента. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е осъществена смяна в Конституцията, е мнението на Румен Радев.
С признатите промени партиите стават подвластни от бизнеса, който ще финансира тяхното битие. Така вместо да извършват конституционната си роля да образуват политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с облагата на икономически субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното ръководство е под въпрос, когато партиите и претендентите носят отговорност не пред жителите, а пред своите донори.
Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци основава нова изобилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години.
Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни ползи отдалечава страната ни от демократичните европейски страни, предизвестява Радев.
Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, тъй като те разпределят обществените средства и дефинират спечелилите в публичните поръчки и концесиите. Останалите, и изключително дребните партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот, се споделя още в претекстовете на ветото.
Според президента, дълг на гражданското общество в една демократична страна е да противодейства на действителната опасност за обединение сред партия и страна, което Конституцията не разрешава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР