Президентът Румен Радев изрази в телефонен разговор с премиера на

...
Президентът Румен Радев изрази в телефонен разговор с премиера на
Коментари Харесай

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

Президентът Румен Радев изрази в телефонен диалог с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз, очакване за позитивен резултат за присъединение на България към Шенгенската зона до края на годината. 

Това оповестиха от президентството. 

Фиала удостовери поддръжката за България и Румъния за приемането ѝ в Шенген без в допълнение закъснение.

Констатациите на инспекциите, които се реализираха неотдавна по покана на България и Румъния , бяха позитивни и потвърдиха нашата подготвеност за присъединение, съобщи българският държавен глава. 
 Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, прикани Рашидов в Екологичен потенциал
Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, прикани Рашидов в Екологичен потенциал

Според Вежди Рашидов страната ни не заслужава повече да стои в профил

Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз продължава до края на годината, като един от главните цели е разширението на Шенгенското пространство.

България не би трябвало да бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенген. Страната ни не заслужава повече да стои в профил в случай, че е изпълнила всички условия и отговорности за участие в Шенген. Това съобщи по-рано през днешния ден ръководителят на Народното събрание  Вежди Рашидов по време на срещата си в Страсбург с ръководителя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола.

За признатата от Европейския парламент последна резолюция, с която за следващ път евродепутатите приканиха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани от участие в Шенгенското пространство, Рашидов благодари и на ръководителя на Екологичен потенциал.
 Австрия се опълчи на приемането на нови страни в Шенген
Австрия се опълчи на приемането на нови страни в Шенген

Според вътрешното министерство моментът не е подобаващ

Австрия е срещу премахването на инспекциите по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на Европейски Съюз. Това заяви на 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи. 

По думите на вътрешния министър Герхард Карнер в този момент, когато системата на външните граници не работи, не е подобаващ миг да се гласоподава разширение на Шенген. Австрия прави това, тъй като е застрашена и сигурността на хората в страната, добави той.

Европейската комисия уточни, че България е подготвена да се причисли към Шенген. Страната ни е изпълнила условията още през 2011 година, само че към момента не е призната. Държавата която спираше присъединението на страната ни към Шенген е Нидерландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР