Президентът Румен Радев е поискал от лидерите в НАТО да

...
Президентът Румен Радев е поискал от лидерите в НАТО да
Коментари Харесай

Радев вече изключва ремонт на МиГ-29 в Русия, иска лизинг на F-16 до 2030 г.

Президентът Румен Радев е изискал от водачите в НАТО да компенсират българските Военновъздушни сили за забавените доставки на изтребители Ф-16 със скица за лизинг на използвани самолети. 

Радев разгласи, че е сложил тематиката в диалог с американския президент Джо Байдън по време на срещата на върха в Брюксел. 

Ако поръчката на Ф-16 не може да бъде ускорена и остане за 2030 година, Радев е изискал да се даде опция за образование на български водачи и придобиване на същите самолети на лизинг от партньорски страни, или " вид за европейски изтребители от други наши сътрудници на лизинг ". 

Радев се е отказал от апела си към държавното управление да обмисли дали е допустимо да се ремонтират старите български изтребители МиГ-29 в Русия, като президентът ясно разгласи, че това към този момент не е алтернатива. Евентуалното им обслужване от полска страна ще бъде " краткотрайно решение ".  

Докато Ф-16 не бъдат доставени, " би трябвало да се търси решение за подсигуряване на противовъздушната и противоракетната защита на българска територия, за което имаме и ангажимент към НАТО ", сподели още той. 

От изказването му стана ясно, че българската батальонна бойна група ще бъде подсилена освен с американски бойци и техника, само че и от английска страна със 150 чиновници. Италия също е показала интерес да взе участие във формированието. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР