Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата Солидарити ринг, чиято

...
Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата Солидарити ринг, чиято
Коментари Харесай

България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан подписаха новия път на газа до Европа

Президентът Румен Радев бе хазаин на самодейността " Солидарити кръг ", чиято цел е да се даде опция газ от Азербайджан да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария. Специално за сключване на меморандума в София дойде по покана на Радев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

За новия маршрут на азерския газ подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на стопанската система на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и домакинът им от България министър Росен Христов.

Същността на самодейността е да се усили потенциалът на газопреносните мрежи на тези страни без създаване на нови газопроводи. Става въпрос за транспорт на 5 милиарда куб. м азерски газ, а вложенията за увеличение на потенциала са към 1 милиарда евро.

Държавният глава на България назова Азербайджаан стратегически и благонадежден сътрудник, от който повече от година получаваме газ по контракт, който е подписан преди 10 година Радев напомни, че предходната година Азербайджан подписа контракт с Европейска комисия за доставка на спомагателни количества, т.е. - за удвояване на доставките. Той категорично благодари на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, както и на турската и гръцката страна, защото без тях този план би бил неизпълним.

Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на солидарността, нови способи на доставки, с цел да прекроим интернационалната логистическа карта, тази самодейност е образец за триумф, предизвиква сполучливото ни партньорство, ще докара до повишение на потенциала на газопреносните страни, съобщи българският президент. То подвига равнището на нашите упоритости, ние започваме да приказваме за други планове - за транспорт на силата на бъдещето - зеления водород, сподели още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР