Президентът Петър Стоянов, литератуведът проф. Михаил Неделчев и режисьорът Асен

...
Президентът Петър Стоянов, литератуведът проф. Михаил Неделчев и режисьорът Асен
Коментари Харесай

Петър Стоянов, проф. Неделчев и режисьорът Асен Шопов станаха почетни софиянци |

Президентът Петър Стоянов, литератуведът проф. Михаил Неделчев и режисьорът Асен Шопов станаха почетни жители на София. 

Тримата бяха удостоени със званието на скрито гласоподаване в Столичния общински съвет. 

Петър Стоянов чества 70 години празник на 25 май. Той е правист и като претендент на Съюз на демократичните сили бе определен за президент на България на 2 ноември 1996 година до 2001 година След отдръпването си от политическа кариера Стоянов учреди фондация " Център за политически разговор ", която си слага за цел да пази, укрепва и развива демократичната народна власт, свободната пазарна стопанска система и гражданското общество. 

Проф.Неделчев става на 80 години на 17 юли. Той е роден в София и е потомък на занаятчия Колю Фичето и на ген. Иван Фичев, началник-щаб на Българската войска по време на Балканската война. Той е след най-забележителните литературни и публични фигури на нашето време. Автор е на десетки книги, студии, монографии. Преподавател и откривател по доктрина и история на литературата Софийския университет " Св.Климент Охридски " и в Нов български университет. След 10 ноември 1989 година проф. Неделчев взе участие в основаването на Съюза на демократичните сили, като представител на възобновената Радикалдемократическа партия. Участва в работата на Кръглата маса през 1990. Става политически представител на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили. Председател е на Сдружението на българските писатели от 2000 година

Асен Шопов е измежду доайените на българската театрална постановка. Роден е през 1933 година в с. Брестовица, Пловдивско. Негови постановки са играни в множеството театри в страната. Заради някои е бил уволняван - " Да се провреш под дъгата " на Георги Марков. За " Грешката на Авел " на Емил Манов е бил затворен краткотрайно Димитровградския спектакъл, а за различен негов театър е бил освободен шефа на спектакъл " Сълза и слях " Иван Кондов, както и цялото управление. Шопов е притежател на награди от Международния фестивал " Сребърен леопард " в Локарно, Швейцария, от кинофестивала " Златна роза " във Варна, притежател е на " Аскеер " и " Икар " за изцяло творчество. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР