Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен

...
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен
Коментари Харесай

Мугабе отказва да сдаде властта в Зимбабве

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе упорства, че е единственият легален водач и отхвърля да подаде оставка, заяви източник от разузнаването, представен от Ройтерс.

С Мугабе сега се водят договаряния посредством посредничеството на католически духовник да се откаже от поста си, с цел да бъде дадена опция на 93-годишния бивш участник в битката за самостоятелност да се отдръпна с достолепие след военния прелом.

Свещеникът Фиделис Мукорони се пробва да посредничи сред Мугабе и генералите, които завзеха властта в сряда. Според почитан политически източник задачата на договарянията е да се обезпечи равен преход без проливане на кръв след отдръпването на Мугабе, който ръководи от независимостта на Зимбабве през 1980 година

Мугабе към момента е считан от мнозина африканци за воин от освобождението, само че на запад го считат за диктатор, чието пагубно ръководство на стопанската система и подготвеност да употребява мощ, с цел да задържи властта, са унищожили една от най-обещаващите африкански страни, напомня Ройтерс.

Доклади на разузнаването демонстрират, че вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, уволнен предишния месец, повече от година приготвя проекти благодарение на военните и опозицията за ръководството в Зимбабве след Мугабе.

Вчера стана известно, че военните са сложили под стража президента и фамилията му, както и министъра на финансите Игнейшъс Чомбо, блокирали са пътищата към държавните здания, Народното събрание и съда в Хараре и са завзели постройката на радио-телевизионната корпорация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР