Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва беше избран за втори мандат

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва беше избран за втори мандат
Коментари Харесай

Емерсън Мнангагва спечели втори мандат като президент на Зимбабве

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва беше определен за втори мандат с 52,6% от гласовете , оповестиха от изборната комисия. Опозицията твърди, че на доста места вотът е бил манипулиран , а интернационалните наблюдаващи оповестиха, че изборите не дава отговор на демократичните стандарти, предава „ BBC “.

Мнангагва е едвам третият президент на Зимбабве . Превратът през 2017 година против Робърт Мугабе го сложи отпред. Жителите на Зимбабве към момента са изправени пред висока инфлация , беднотия и атмосфера на боязън . Когато за първи път стана държавен глава, Мнангагва, прочут като „ Крокодила “ поради своята жестокост, даде обещание ново начало за народа на своята страна. Въпреки това Зимбабве регистрира едно от най-високите равнища на инфлация в света предишния месец – цените през юли бяха скочили със 101,3% от миналата година. Безработицата също остава висока, като единствено 25% от зимбабвийците имат публична работа.

Клетвата на Мнангагва да подсигурява човешките права също наподобява куха , с малко промени в това отношение след свалянето на Мугабе.

Критиците споделят, че 80-годишният мъж е заглушил несъгласието и е оказал напън върху опозицията в навечерието на изборите, която се очакваше да завоюва. Избирателната комисия на Зимбабве /ZEC/ разгласи, че основният противник на Мнангагва – претендентът на Гражданската коалиция за смяна /CCC/ Нелсън Чамиса е спечелил 44% от гласовете. Според цифрите на ZEC спечелилият е получил над 2,3 милиона гласа, до момента в който съперникът му е взел 1,9 милиона. Избирателната интензивност в страната от съвсем 16 милиона е 69%, показва изборният орган.

Опозицията твърди, че вотът е подправен , само че конституционният съд удостовери резултата. Говорител на CCC разгласява в X – прочут преди като Twitter – че партията отхвърля „ всеки резултат, събран небрежно без подобаваща инспекция “ . Той добави пред организация AFP, че CCC не е подписал „ подправения “ финален резултат и „ не може да одобри резултатите “ . Предстои партията да разгласи идващия си ход.

Мисии с наблюдаващи от Европейския съюз, Британската общественост и 16-те страни от Южноафриканската общественост за развиване /SADC/ обявиха, че имат редица опасения по отношение на гласуването , в това число възбрана на опозиционни манифестации, проблеми с изборния указател, пристрастно отразяване на държавните медии и заплашване на гласоподавателите.

„ Изборите бяха изпълнени с нередности и навредиха на народа на Зимбабве “ , сподели политическият анализатор Реджойс Нгвеня пред Агенция Франс Прес.

Подготвката преди изборите беше значително без принуждение , макар че членовете на CCC бяха подложени на критика за това, което те разказват като измислени обвинявания , целящи намаляване на партията. От партията споделят, че полицията е забранила няколко нейни събрания . По-рано този месец 40 членове на CCC, в това число кандидат-депутат, бяха задържани по време на акция в столицата Хараре. Неотдавнашното ликвидиране на покровител на CCC, за което се твърди, че е осъществено от поддръжници на партията Zanu-PF на Мнангагва, в допълнение породи опасения.

Критиците не престават да бъдат задържани и давани на съд за засегнатост на президента – закононарушение, което се санкционира с 1 година затвор, санкция или и двете. Мъж в Хараре беше упрекнат през април, откакто се твърди, че е бил чут от полицейски чиновник да споделя, че Мнангагва ще загуби идващите избори.

Гласуването на президентските и парламентарните избори трябваше да се организира в сряда , само че беше удължено до четвъртък в някои региони заради късното разпределяне на бюлетините. Избирането на Мнангагва значи, че Zanu-PF ръководи Зимбабве в продължение на 43 години, откогато страната получи самостоятелност от английското ръководство през 1980 година Партията беше оповестена и за победител в парламентарната конкуренция, като си обезпечи 136 от 210 места, като CCC взе 73. Други 60 места са непокътнати за дами и се назначават посредством съразмерно посланичество.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР