Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал
Коментари Харесай

Не Русия, а Московия. Какво е намислил Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разпореди на премиера Денис Шмигал да разиска задълбочено с учените предлагането от петиция, събрала над 25 792 хиляди подписа в страната.

Според създателите на петицията, стартирана още през 2022 година, всичко съветско би трябвало да бъде преименувано на " московско ", съветският език да стане " московски език ", а Руската федерация би трябвало да стане " Московска федерация ".
-->
Подписката беше изпратена до украинския президент, който пък взе отношение и в отговор съобщи, че " повдигнатият въпрос в петиция изисква подробно обсъждане на плоскостта на историко-културния подтекст, като се регистрират и вероятните международно-правни последици ".

В тази връзка Зеленски се обърна към премиера на Украйна Денис Шмигал, като му разпореди да се заеме с въпроса и да го разиска дружно с учените.

Идеята за това Руската федерация да бъде прекръстена на Московия не е нова в Украйна. Още през 2019 година съветникът на Зеленски по политическите въпроси Никита Потураев излезе с такова предложение, напомня УНИАН, представен от dir.bg.

На 30 ноември 2022 година посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица съобщи, че страната му може публично да назовава Русия - Московия. През януари предходната година Киевският градски съвет към този момент предложи Русия да бъде наричана " Московия ", напомня и ТАСС.

Не закъсня и реакцията на Кремъл.

Възлагането от украинския президент Володимир Зеленски на премиера Денис Шмигал на задачата да изследва опцията Русия да бъде наричана в страната " Московия " е следващото доказателство за опитите на Русия да бъде основана " анти-Русия ", съобщи по този мотив говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Бункерният (украински президент) всеки ден потвърждава нашата справедливост. Ето още едно доказателство за опитите на Украйна да сътвори " анти-Русия ", написа Захарова в своя Телеграм-канал.

Зеленски разпореди на Шмигал въпросното изследване, откакто съответна петиция в Украйна събра нужните 25 хиляди подписа. Украинският министър председател ще изследва до каква степен е допустимо това преименуване в историческо-културен подтекст и до какви международноправни последствия може да докара, отбелязва и ТАСС новината от Киев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР