Президентът на Украйна твърди, че Русия планира продължителна кампания от

...
Президентът на Украйна твърди, че Русия планира продължителна кампания от
Коментари Харесай

Зеленски: Русия планира продължителна вълна от нападения с дронове, за да деморализира Украйна

Президентът на Украйна твърди, че Русия възнамерява продължителна акция от набези с дронове, с цел да деморализира Украйна, пишат от BBC (Би Би Си).

Володимир Зеленски съобщи, че е получил разследващи отчети, които сочат, че Москва ще предприеме офанзиви благодарение на ирански безпилотни самолети Shahed.

Това се случва, откакто Украйна нанесе удар, при който съгласно нея са починали стотици съветски бойци в региона на Донбас. В извънредно рядко признание на загуби на бойното поле Русия съобщи, че при офанзивата са починали 63 нейни бойци.

В нощното си послание от Киев Зеленски съобщи, че Русия възнамерява да " изтощи " Украйна с продължителна вълна от набези с дронове. " Трябва да подсигуряваме - и ще създадем всичко за това - че тази цел на терористите ще се проваликакто всички останали ", сподели той. " Сега е моментът, в който всички, ангажирани със отбраната на небето, би трябвало да бъдат изключително деликатни ".

Руските безпилотни удари по Украйна наподобява са се нараснали през последните дни, като през последните три нощи Москва нанесе удари по градове и електроцентрали в цялата страна.

Кореспонденти настояват, че с изключение на напрежението върху украинската войска, която би трябвало да наблюдава и прихваща дроновете, има и отрицателно влияние върху цивилното население, което живее в неустановеност, боязън и разстройства, които офанзивите провокират в цялата страна. От няколко месеца Русия нападна енергийната инфраструктура на Украйна, унищожавайки електроцентрали и потапяйки милиони хора в мрачевина през мразовитата зима в страната.

Зеленски съобщи, че украинската противовъздушна защита към този момент е свалила над 80 дрона, създадени в Иран, през първите дни на 2023 година Допълнително Украйна съобщи, че е нанесла удар в окупирания район Донецк и заяви за 400 убити съветски бойци.

Руските публични лица оспориха тази цифра, като обявиха, че са убити единствено 63 военнослужещи. Нито едно от изказванията не е доказано, а достъпът до мястото е стеснен.

Украинската офанзива, за която се счита, че е осъществена, до момента в който руснаците честват новата година, е засегнала постройка на професионално учебно заведение в град Макиевка, където са били ситуирани съветски бойци.

Изключително рядко Москва удостоверява за жертви на бойното поле. Това е най-големият брой смъртни случаи, приети от Москва при един случай от началото на войната.

В изказване от понеделник съветското министерство на защитата заяви, че украинските сили са изстреляли шест ракети, употребявайки създадената в Съединени американски щати ракетна система " Химарс ", по постройка, в която се намират съветските войски. Две от тях са били свалени, добави то.

Игор Гиркин, съветски националистически коментатор, съобщи по-рано, че стотици са били убити и ранени, макар че точният брой не е прочут. Самата постройка е " съвсем изцяло разрушена ", сподели той.

Той добави, че жертвите са най-вече мобилизирани бойци - т.е. неотдавна призовани, а не тези, които са избрали да се бият. Той сподели също, че боеприпасите са били складирани в същата постройка, в която са били и бойците, което е влошило вредите. " Унищожено е и съвсем цялото военно съоръжение, което е стояло директно до постройката без никаква дегизировка ", написа той в Telegram.

Гиркин е прочут боен блогър, който управлява подкрепяните от Русия сепаратисти, когато те окупират огромни елементи от Източна Украйна през 2014 година Неотдавна той беше приет за отговорен в ликвидиране поради присъединяване си в свалянето на полет MH17.

Въпреки ястребовата си позиция, той постоянно подлага на критика съветското военно управление и неговите тактики.

Няколко съветски депутати също насочиха остри рецензии към военното командване по отношение на нападението, като обявиха, че командирите би трябвало да бъдат подведени под отговорност за това, че са разрешили на бойците да се концентрират в незащитена постройка в обсега на украинските ракети, където може да са били складирани и муниции.

Сергей Миронов - някогашен ръководител на съветския парламент - съобщи, че е явно, че нито разузнаването, нито противовъздушната защита са работили вярно.

Според по-ранно изказване на украинските военни 300 души са били ранени в допълнение към почти 400-те убити. Украинската войска съвсем всекидневно твърди, че при нападенията са убити десетки, от време на време стотици бойци. В по-късно изказване на Генералния щаб на украинската войска се споделя, че " до 10 единици вражеска военна техника " са били " унищожени и развалени " при ударите и че " загубите на персоналния състав на окупаторите се прецизират ".

Някои от убитите и ранените са от югозападната Самарска област на Русия, съгласно губернатора Дмитрий Азаров, който прикани фамилиите да се свържат с гореща телефонна линия или с локалните военни служби.

Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната съобщи, че Министерството на защитата в Москва евентуално се пробва да трансферира виновността за пропуските в сигурността върху марионетните управляващи на Русия в Донецк.

Местни чиновници по сигурността обявиха пред осведомителна организация ТАСС, че повода за удара е, че украинските сили са съумели да засекат потреблението на съветски мобилни телефони от пристигналите в постройката военнослужещи.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР