Регионална библиотека Пенчо Славейков проведе среща разговор с Евгени Черепов

...
Регионална библиотека Пенчо Славейков проведе среща разговор с Евгени Черепов
Коментари Харесай

Премиера на романа ,,Извън обхват‘‘ на Евгени Черепов се състоя във Варна

Регионална библиотека Пенчо Славейков организира среща диалог с Евгени Черепов за новия му разказ,,Извън обхват‘‘. Авторът гостува в морската столица, където описа за щастието,,извън обхват‘‘ и диалозите сред поколенията. Евгени Черепов дебютира през 2012 година с романа " Добавено лято ".

" Няма по какъв начин да има единствено едно обръщение, само че най-ключовата дума може би е пауза. От друга страна са планината и пространството. Там, някъде горе, в което човек за известно време да остави елементарното си съществуване долу в града и да се отдалечи, с цел да може да премисли себе си‘‘.

Авторът изясни, че това е разказ пауза, книга за диалога сред поколенията.

Романът ни придвижва в хижа,,Светлина‘‘, където героите споделят своите истории – за щастието и болката. Евгени Черепов добави, че всички герои имат такава потребност - потребността от пауза. Преплитат се тематиките за потребността от пауза в актуалния свят, в това задъхващо ежедневие, втората е за стоенето настрана от световното ускоряване (,,извън обхват‘‘) и общуването сред поколенията.

" Исках да ревизира дали е допустимо разнообразни генерации да поддържат връзка. Има 19-годишен, има и 70-годишен воин в романа. Трябваше да ги затворя в една хижа, да не могат да излизат дни, с цел да се опознаят, а също и да няма интернет ".

На въпроса дали на създателя му се е налагало да трансформира фабулата и героите в своето развиване, Евгени Черепов изясни, че много пъти е променял, въодушевен от другите стадии в живота си - като бащинството.

За любовта към писането Евгени Черепов показа, че " всичко е обич към четенето и литературата. Смятам, че човек носи желанието от ранна възраст. Аз от 13-годишен споделих, че желая да съм публицист ".

Авторът описа, че получава най-вече позитивна противоположна връзка от неговите някогашни и сегашни възпитаници. " Имам противоположна връзка от по- възрастни хора и от напълно млади. Не мога да дефинира за каква публика е ориентиран тъкмо романът. "

Евгени Черепов получи и въпрос от публиката – На какви тематики беседва със своите възпитаници?

" Разговаряме за нещата от живота. Даже направих подкаст – " Литература, матура и нещата от живота ", който е затворен и е единствено за тях. Направи ми усещане през годините, че те търсят мнение по всевъзможни житейски въпроси. Любопитни са. "

Първоначално заглавието на романа е било " Аналогова зима ". А корицата на книгата е рисувана от някогашна ученичка на създателя.

Евгени Черепов следва строително инженерство в София, само че в никакъв случай не загърбва фантазията си един ден да стане публицист. Така до 2012 година, когато животът му поема в друга посока. Тогава издава първия си разказ – „ Добавено лято “ и взема решение да следва българска лингвистика. След 10 години в столицата избира да се върне в родния си град Стара Загора, където става преподавател по литература.

По материала работи Ева Иванова, стажант-репортер в Дарик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР