Президентът на УЕФА Александър Чеферин дадеексклузивно интервю пред Велко Иванович

...
Президентът на УЕФА Александър Чеферин дадеексклузивно интервю пред Велко Иванович
Коментари Харесай

Босът на УЕФА: Никога няма да има Суперлига! Няма да следваме принципа с дългите продължения от Мондиал 2022

Президентът на УЕФА Александър Чеферин даде извънредно изявление пред Велко Иванович от Sportal.rs в Катар , където приказва по голям брой настоящи тематики от света на футбола. Шефът на европейския футбол приказва както за международното състезание в Близкия изток, по този начин и за концепцията за Суперлига на клубно равнище. Чеферин счита, че скоро Сърбия може да има пряк участник в групите на Шампионската лига.

" Церемонията по откриването на Мондиал 2022 беше красива, футболната инфраструктура в Катар наподобява впечатляваща, началото на шампионата беше обещаващо. Рано е обаче да проучваме шампионата. Сигурен съм, че зимното международно състезание не е добре за футбола и не би трябвало да се повтаря, тъй като оказва прекомерно огромен напън върху календара на шампионатите и вътрешните шампионати.

Мисля си, че поредицата от европейски триумфи от 2006 година насам ще продължи и в Катар, макар че Аржентина и Бразилия наподобяват мощни на хартия и сигурно са измежду любимците за международната купа. Всички бяхме сюрпризирани от толкоз дългото добавено време в началните мачове. Да, намесите на медицинските екипи, забавянията в хода на мача, увеличеният брой смени и ВАР се отразяват на ефикасното време на дадена среща, само че въпреки всичко би трябвало да се откри вярната мярка. В Шампионската лига да вземем за пример се играят приблизително над 60 минути дейно, без такива обезщетения. Мисля, че това е добра тенденция. УЕФА несъмнено няма да следва правилото, който ФИФА ползва в този шампионат. 

Често споделям, че конкуренцията на европейското състезание е по-голяма, в сравнение с международно. Съгласен съм, че Мондиал 2022 загуби доста от обстоятелството, че актуалният европейски първенец не взе участие на шампионата, само че дано не забравяме, че Италия имаше два шанса да се класира за това съревнование - през квалификационната група и през плейофите. Дали европейският първенец би трябвало да се класира автоматизирано за международно състезание? Мисля, че това би сложило тима в привилигирована позиция по отношение на останалите. Трябва да има съревнование и би трябвало да спечелиш на терена. 

Горд съм, че 95% от извоюваните пари в УЕФА, се връщат във футбола. Приходите от надпреварите на УЕФА не са непокътнати единствено за клубовете и националните тимове, които вземат участие в тях, а за цялата футболна пирамида, в това число всеобщия футбол и женския футбол. Тази система оказва помощ на националните федерации да действат устойчиво в дълготраен проект. 

Суперлигата? Стара сентенция споделя, че нещастието в никакъв случай не идва единствено. Докато целият свят търсеше излаз от рецесията, породена от пандемията, шепа властни хора се пробваха да се възползват от нея и да приватизират елитния футбол за свои егоистични ползи. Не съумяха. И в никакъв случай няма да успее, тъй като футболът е част от нашата просвета и традиция. Футболът принадлежи на всеки от нас. Горд съм по какъв начин европейското футболно семейство отговори на това предизвикателство. 

Смятам, че е невероятно да изградиш качествени взаимоотношения и доверие у хората, в случай че не си почтен. Светът има потребност от повече мостове и по-малко стени. Звезда и Партизан издигнаха сръбския футбол на високо равнище с сполучливите си изяви в евротурнирите през предходните сезони и няма да е изненада, в случай че в близко бъдеще сръбският първенец бъде пряк участник в групите на Шампионската лига.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР