Президентът на Тайван Цай Инуън проведе телефонен разговор с в

...
Президентът на Тайван Цай Инуън проведе телефонен разговор с в
Коментари Харесай

Чешкият президент разгневи Китай с телефонен разговор с Тайван

Президентът на Тайван Цай Инуън организира телефонен диалог с в понеделник - извънредно необикновен ход поради неналичието на публични връзки сред техните страни, оповестява " Ройтерс ".

Двамата водачи подчертаха споделените полезности на своите страни за независимост, народна власт и човешки права по време на техния 15-минутен диалог, а Павел изрази вяра да се срещне с Цай в бъдеще.

Повечето страни заобикалят обществени контакти на високо равнище с Тайван и неговия президент, защото не желаят да предизвикат Китай - втората по величина стопанска система в света.

Пекин смята Тайван за част от " обединен Китай " и изисква и други страни да признаят претенциите му за суверенитет - нещо, което демократично определеното държавно управление на Тайван отхвърля.
 Китай възобнови заканите към Тайван
Китай възобнови заканите към Тайван

Островът стартира учения

През 2016 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп беседва по телефона с Цай малко откакто завоюва изборите, което провокира остри рецензии от страна на Пекин.

Цай съобщи, че се надява, че под управлението на Павел Чехия ще продължи да си сътрудничи с Тайван за поощряване на тясно партньорство и изрази вяра, че двамата ще продължат да поддържат контакт.

" Двустранното взаимоотношение сред Тайван и Чешката република е тясно и положително ", заключи тя.

Павел, някогашен шеф на армията и почитан чиновник на НАТО, който в събота завоюва президентските избори в Чехия, написа в Туитър, че двете страни " споделят полезностите на свободата, демокрацията и човешките права ".
 Тайван настръхна против поредна провокация на китайските Военновъздушни сили
Тайван настръхна против поредна провокация на китайските Военновъздушни сили

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната страна

Не закъсня обаче реакцията на Китай. Днес Пекин осъди телефонния диалог сред чешкия и тайванския водач.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин упрекна Павел, че не държи на думите си и не може да му се има доверие.

Китай изрази мощно неодобрение от телефонния диалог и възрази остро пред Чехия, уточни тя на постоянен брифинг.

Мао разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров би трябвало да бъдат зачетени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР