Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява временното

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява временното
Коментари Харесай

Байдън се надява на удължаване на примирието между Израел и Хамас след освобождаването на още заложници

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че се надява краткотрайното помирение сред Израел и Хамас да продължи, до момента в който заложниците бъдат освободени, откакто въоръжената група освободи още 17 души, в това число 4-годишно израелско-американско момиче, предава Ройтерс.

Хамас съобщи, че желае да удължи паузата в боевете, която ще влезе в своя четвърти и финален контрактуван ден в понеделник. По-рано Израел предложи да се съгласи на спомагателен ден за всеки спомагателни 10 освободени заложници и всякога да освобождава три пъти повече палестински пандизчии.

Тридесет и девет младежи палестински пандизчии бяха освободени от Израел в неделя, като общият брой от началото на примирието стана 117. Хамас сподели, че е предал 13 израелци, трима тайландци и един с съветско поданство, а Международният комитет на Червения кръст удостовери, че сполучливо ги е трансферирал от Газа в неделя.

Байдън сподели, че 4-годишната заложница Абигейл Едан е била очевидец на убийството на родителите си от бойци на Хамас по време на нападението им в Израел на 7 октомври и от този момент е арестувана.„ Това, което тя изтърпя, е немислимо “, съобщи Байдън на конференция в Съединени американски щати.

Абигейл беше на път за болничното заведение за прегледи, съобщи израелският Канал 13. Нейният дядо Кармел Едан показа пред Ройтерс, че „ просто не може да повярва “, че тя е била върната, благодарейки на Байдън „ за цялата помощ, която ни е предложил “.

Израел зааяви в понеделник, че е получил това, което може да бъде окончателният лист на заложниците, планувани за освобождение. Списъкът се преразглежда, сподели кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в изказване, добавяйки, че ще даде спомагателна информация, когато е допустимо.

Нетаняху сподели в неделя, че е разговарял с Байдън за освобождението на заложниците, като добави, че би приветствал удължаването на краткотрайното помирение, в случай че могат да бъдат освободени още заложници. Въпреки това Нетаняху съобщи, че откакто примирието завърши, „ ние ще се върнем с цялостна мощ, с цел да реализираме задачите си: унищожаване на Хамас, гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше; и несъмнено освобождение на всички наши заложници “.

Споразумението оцеля при по-ранна опасност, когато въоръженото крило на Хамас съобщи в събота, че отсрочва освобождението на заложници, до момента в който Израел извърши всички условия за помирение, в това число уговорката да пусне камиони с филантропична помощ в северната част на Газа.

Катарски дипломати към този момент са на място в Газа, с цел да следят влизането и доставката на помощта за тяхната страна, заяви външното министерство на Катар.

Служител на Организация на обединените нации, който взе участие в филантропичен ескорт за Северна Газа, сподели в неделя, че филантропичните групи са на път да доставят най-голямата пратка от повече от месец, описвайки слаби, изтощени поданици, които утоляват жаждата си незабавно щом водата дойде.

„ Хората са толкоз обезверени и можете да видите в очите на възрастните, че не са яли “, сподели Джеймс Елдер от Агенцията на Организация на обединените нации за децата пред Ройтерс посредством видеовръзка от южната част на Газа, откакто се върна от град Газа.

Дори когато доставките на помощ се транспортираха на север, Елдер сподели, че е видял стотици поданици на Газа да се насочат в другата посока, страхувайки се от възобновяване на израелските бомбардировки, в случай че четиридневното помирение не бъде удължено.

„ Хората са толкоз ужасени, че тази пауза няма да продължи “, сподели той.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР