Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае какво

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае какво
Коментари Харесай

Байдън не знае съдържанието на поверителни документи, открити в негов стар кабинет

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че не знае какво е наличието на поверителните документи, датиращи от времето, когато той е бил вицепрезидент на Барак Обама и открити в един от кабинетите, които от време на време той е употребявал за работа, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Предупредиха ме за това изобретение и аз бяха сюрпризиран да науча, че документи, имащи отношение към държавното управление, са били отнесени в това бюро. Но не знам какво е наличието на документите ", съобщи Байдън в коридорите на тристранната среща на върха с водачите на Мексико и Канада, състояща се в мексиканската столица.

Той разясни, че неговите юристи ще сътрудничат изцяло при прегледа на тези документи и изрази вяра, че този обзор ще завърши скоро.

Документите са открити, когато юристите на Байдън са разчиствали кабинета му в университета в Пенсилвания, разясни президентът. Веднага щом юристите са установили, че някои от тях са конфиденциални, те са създали нужното, свързали са се с държавните архиви, с цел да им ги предадат, описа президентът.

Малък брой поверителни документи са били открити в долап, който е бил заключен в центъра " Пен Байдън ", мозъчен концерн, обвързван с университета в Пенсилвания, описа в понеделник юридическият консултант на президента Ричард Саубър.

" Документите не са били обект на каквото и да е търсене или условие от страна на управляващите преди този момент и са били предадени към този момент на службата по архивите ", добави той.

ФБР извърши през август зрелищен обиск на резиденцията на Доналд Тръмп във Флорида, с цел да изземе оттова хиляди документи, включително и свръхсекретни, отнесени от Тръмп при напускането на Белия дом и които той отхвърляше да върне на архивите. Сред тях е имало документи с поверителна информация по отношение на Китай и Иран и по отношение на нуклеарни въпроси.

" Кога ФБР ще претърси многото резиденции на Джо Байдън и даже Белия дом? ", попита Тръмп по отношение на намирането в този момент на поверителни документи в един от кабинетите в университета в Пенсилвания.

Същевременно републиканците, контролиращи Камарата на представителите на американския Конгрес, гласоподаваха за започване на разследване за това по какъв начин Байдън ръководи федералното държавно управление, предадоха международните организации.

Съгласно решението се основават специфични проверяващи подкомисии. Една от тях ще е фокусирана върху следствието на стратегическата конкуренция сред Съединени американски щати и Китай. А другата ще е за изследване на това, което републиканците дефинират корист с властта от страната на федералното държавно управление. Разследването, водено от втората подкомисия, ще бъде под надзора на правната комисия, управлявана от републиканския конгресмен Джим Джордан от щата Охайо, твърдолинеен непосредствен съдружник на Тръмп.

Подкомисията ще вземе под прицел тези федерални организации, които ревизираха опита на Тръмп да преобърне резултата от вота през 2020 година, както и това, че у него е имало класифицирани документи. За задачата подкомисията ще получи и достъп до класифицирана информация, до която нормално достъп имат комисиите по разузнаване в Камарата на представителите и в Сената.

Републиканците се бяха зарекли, че върнат ли си контрола върху Камарата, ще стартират серия от следствия на администрацията на Байдън за нейните дейности - от ръководството на обстановката по време на коронавирус пандемията, до изтеглянето от Афганистан, или превръщането на ФБР в средство за офанзива против политическите съперници.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР