Президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица ще посети Полша,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица ще посети Полша,
Коментари Харесай

Полша ще поиска от Байдън още американски войници, на ход са нови антируски мерки

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън тази седмица ще посети Полша, само че не и Украйна. В навечерието на годишнината от началото на съветската инвазия Байдън ще изрази продължаващата поддръжка на Съединени американски щати за Украйна до момента в който е в прилежаща Полша, където ще пристигне във вторник сутринта. " Но това ще бъде всичко ", съобщи нощес представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби.

" Очевидно е, че поддържаме висока степен на взаимност с украинския народ ", сподели той в предаването " Неделното шоу с Джонатан Кейпхарт " (The Sunday Show with Jonathan Capehart) по Ем Ес Ен Би Си (MSNBC), представен от Българска телеграфна агенция.

" Съединените щати са водещи в света във връзка с приноса - без значение дали става въпрос за филантропична помощ или въоръжение за Украйна - и ние ще продължим да използваме силата си да привикваме срещи, с цел да активизираме света, да активизираме поддръжка за Украйна. Но няма проекти президентът да влиза в Украйна по време на това пътешестване ", сподели още Кърби.

Според Белия дом, Байдън ще се срещне с полския президент Анджей Дуда, с цел да обсъдят " груповите старания за поддръжка на Украйна и усилване на възпиращата мощ на НАТО ".

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи пред телевизия Си Би Европейски Съюз, че ще беседва с Джо Байдън за възможното усилване на наличието на американски войски в Полша, съобщи Ройтерс.

" Много съм признателен за изпращането на нови системи " Пейтриът " и други съвременни оръжия и муниции, тъй като това до известна степен замества наличието на жива мощ, само че двете вървят дружно ", изясни Моравецки.

Съединени американски щати ускориха военното си наличие в централноевропейската страна още преди началото на военните дейности на Москва и сега в Полша на ротационен принцип са ситуирани към 11 000 военнослужещи, показва телевизия Си Би Ес.

През юни предходната година Байдън съобщи, че в отговор на съветските закани Съединени американски щати ще основат нов непрекъснат щаб на американската армията в Полша.

За по-малко от година втора аудиенция на Байдън в Полша

Президентът на Съединени американски щати ще означи годишнината от войната в Украйна с изключение на с пътуването до Полша и с телефонен диалог с водачите на Франция, Англия и Италия - Еманюел Макрон, Риши Сунак и Джорджа Мелони. Предстои Байдън да одобри на 3 март канцлера на Германия Олаф Шолц.

От Варшава, където Байдън ще бъде във вторник и сряда, той ще изпрати обръщение на съветския президент Владимир Путин, само че също и на съветския народ, съобщи Джон Кърби. 

Във Варшава Байдън ще произнесе тирада за това " по какъв начин ще продължим да поддържаме народа на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Белият дом.

Американският президент ще се види с водачите на групата страни, известни като Букурещката девятка, сплотяваща страните от Източна и Централна Европа, които са членове на НАТО - България, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

Речта си във Варшава Байдън ще произнесе на 21 февруари. По чисто съвпадане или пък не в този ден съветският президент Владимир Путин ще направи годишното си изказване за положението на Руската федерация.

По време на предходната си аудиенция в Полша преди по-малко от година, Байдън беляза съзнанието на хората, като назова съветския президент Владимир Путин " касапин ", преценявайки, че той не може да остане на власт. После Белият дом увери, че Байдън не е призовавал за промяна на режима в Русия.

Нови санкци против Русия

Съветът по външи връзки на Европейски Съюз се събира през днешния ден, с цел да обмисли поради войната й в Украйна. Той ще е на обща стойност 11 милиарда евро и ще бъде ориентиран към нови търговски забрани и надзор върху износа на технологии, в това число дронове, хеликоптери и ракети.

Правителството на Джо Байдън на собствен ред възнамерява да наложи нови ограничения за надзор върху износа на Русия, които ще обиден енергийния ѝ бранш, както и военно-промишления ѝ комплекс. Очаква се ограничаващите ограничения да обиден също финансови институции и физически лица. Освен това се готвят и нови ограничения за възпрепятстване на опитите на трети страни да заобиколят режима на наказания и да дават помощ на Москва.

На бойното поле...

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи във вечерното си видеообръщение, че украинските военни нанасят " изключително обилни " загуби на съветските сили в източната част на Донбас. " Ситуацията е доста комплицирана. И ние се сражаваме. Ние разрушаваме нашествениците и нанасяме изключително обилни загуби за Русия ", сподели Зеленски.

Украинският президент загатна няколко града в Донбас, където сраженията са съсредоточени от месеци, като съобщи, че " колкото повече загуби търпи Русия там, в Донбас - в Бахмут, Угледар, Маринка, Кременна - толкоз по-бързо ще успеем да прекратим тази война с победа на Украйна ".

Войната взе дете като следващата си жертва. Дванадесетгодишно момиче е било убито от артилерийски обстрел от страна на Украйна в съветския граничен район Белгород, съобщи ДПА, като се базира на локалните съветски управляващи.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи нощес, че момичето е било смъртоносно ранено от снаряд, до момента в който се е разхождало в село в района. Според Гладков артилерийският обстрел е засегнал няколко места в региона и са били развалени електропроводи.

Властите в пограничните региони на Русия, в това число Курск и Брянск, неведнъж са се оплаквали от обстрел от вражеска страна от началото на нашествието, обвинявайки украинските сили за многочислените жертви, ранени и разрушени здания, показва ДПА. Русия неведнъж е заплашвала Украйна, че ще вземе на прицел командните центрове в Киев, в случай че обстрелът на нейната територия продължи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР