Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че споразумение за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че споразумение за
Коментари Харесай

Байдън: Прекратяването на огъня в Газа може да бъде постигнато до 4 март

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се надява, че съглашение за преустановяване на огъня в линията Газа ще бъде реализирано до идващия понеделник, 4 март. Това заяви пресофисът на Белия дом.

„ Надявам се до края на уикенда. Моят асистент по националната сигурност Джейк Съливан ми споделя, че сме покрай съглашение за преустановяване на огъня. Но към момента не сме завършили. Надявам се до идващия понеделник ще сключим съглашение за преустановяване на огъня “, сподели президентът.

По-рано порталът Axios, базирайки се на свои източници, заяви, че е реализиран прогрес на консултациите в Париж, откакто Израел получи предложение, съгласно което Хамас ще освободи към 40 заложници. А в  подмяна на шестседмично преустановяване на огъня и освобождението на стотици палестински пандизчии в Израел.

 Напредъкът, означиха източници на Axios, може да докара до по-сериозни договаряния за съглашение през идващите няколко дни. Както отбелязва порталът, администрацията на Вашингтон се пробва да реализира съглашения преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който през 2024 година стартира на 11 март.

Ситуацията в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци на Хамас от линията Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 година, съпроводено от убийството на поданици на гранични селища и залавянето на повече от 240 заложници. Включително деца, дами и възрастните хора.

Радикалите нарекоха тази офанзива отговор на дейностите на израелските управляващи против джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел разгласи цялостна обсада на Газа и стартира удари по нея и избрани региони на Ливан и Сирия, след което стартира сухопътна интервенция в анклава. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Източник: Reuters/Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР