Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи план за размяна на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи план за размяна на
Коментари Харесай

САЩ се готвят да разменят с Москва руски оръжеен търговец за двама американски затворници

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа проект за замяна на съветския оръжеен търговец Виктор Бут с американците Бритни Грийнър и Пол Уилън, задържани в Москва съобщи в сряда CNN, базирайки се на източници, осведомени с разискванията. Официално държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разгласи в сряда, че има намерение да беседва с съветския външен министър Сергей Лавров през идващите дни

Според тях предлагането е изпратено на Русия през юни. Източниците не прецизираха детайлностите, като обявиха, че чакат отговор.

Виктор Бут e роден през 1967 година в Душанбе. Той е задържан в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 година вследствие на интервенция на американското разузнаване, след което е превозен до Съединени американски щати. Той е упрекнат в скрит план за ликвидиране на американски жители и материална поддръжка за тероризма, показва БНР.

Бут отхвърля обвиняванията по всички пунктове. Спечелва две правосъдни каузи за екстрадиция на първа инстанция в Тайланд, само че по-късно при обжалване решенията на първоинстанционния съд са анулирани.

Докато към момента е под юрисдикцията на тайландски съд, Бут е отведен в Съединени американски щати. През 2012 година правосъдно жури в Ню Йорк го признава за отговорен, след което федералният съд му постанова минимална присъда от 25 години затвор по вменените му обвинявания.

Виктор Бут стана първообраз на героя на Никълъс Кейдж във кино лентата " Цар на войната ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън има намерение да беседва с съветския външен министър Сергей Лавров през идващите дни, стана още ясно в сряда.

" Очаквам в околните дни да беседвам с съветския външен министър за първи път от началото на войната (в Украйна) ", сподели Блинкън и добави, че би желал: " Да прегледа въпросите, които съставляват максимален интерес за нас - освобождението на американците Пол Уилън и Бритни Грийнър ".

Държавният секретар на Съединени американски щати съобщи още, че има намерение да разиска договорката за доставка на зърно от Украйна в границите на диалога. Той също по този начин увери, че “това няма да са договаряния за Украйна”.

Блинкън декларира, че Съединени американски щати са подготвени да поддържат " всяко жизнеспособно дипломатическо изпитание " във връзка с Украйна, обвинявайки Русия за неналичието на такова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР