Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е ликвидиран лидерът

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е ликвидиран лидерът
Коментари Харесай

US дрон утрепя лидера на Ал Кайда“

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е премахнат водачът на “Ал Кайда” египтянинът Айман ал Зауахири. Той е бил погубен в нощта на събота против неделя в Кабул при нахлуване с дрон. Семейството му, което също е било в къщата, не е потърпевшо. Къщата е благосъстоятелност на един от съветниците на вътрешния министър на Афганистан.

" По моя заповед в събота Съединени американски щати организираха сполучливо въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше погубен емирът на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири. Въздадено беше правораздаване и този терористичен водач към този момент не е измежду нас ", добави президентът на Съединени американски щати, представен от Франс прес.

Според него гибелта му ще разреши на фамилиите на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 година в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, " да продължат напред ".

„ Сега, когато възмездието е реализирано, можем още веднъж ясно да заявим, че няма значение какъв брой време ще отнеме, няма значение къде ще се скриете, в случай че вие сте опасност за американците, Съединени американски щати ще ви откри и ликвидира”, добави Байдън.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е " очевидно нарушаване " на споразуменията, реализирани с талибаните в Доха през 2020 година, съгласно които ислямистите се задължаваха да не дават леговище на “Ал Кайда”, означи представител на Съединени американски щати.

Ал Зауахири е бил погубен от две Hellfire `Ninja` ракети, изстреляни от дрон, до момента в който е стоял на балкона на къщата, където живее, в един от влиятелните квартали на Кабул. Планирането на интервенцията е лишило 6 месеца. Къщата е благосъстоятелност на един от най-близките помощници на Сираджудин Хакани, вътрешен министър в държавното управление на талибаните, който поддържа тесни връзки с “Ал Кайда” и е търсен от ФБР за разпит. Има оповестена и премия от 25 млн. $ за информация, която би довела до залавянето му.

Ал Зауахири има основна роля при планирането на терористичната офанзива на 11 септември, както и нападенията против посолствата на Съединени американски щати в Кения и Танзания през 1998 година

Това е най-значимият удар на Съединени американски щати против “Ал Кайда” след ликвидирането на Осама бен Ладен през 2011 година Ал Зауахири замести Бен Ладен като водач на терористичната организация.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид удостовери удара и остро го осъди, наричайки го “нарушение на интернационалните принципи”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР