Президентът на Русия Владимир Путин в телефенон разговор с френския

...
Президентът на Русия Владимир Путин в телефенон разговор с френския
Коментари Харесай

Путин и Макрон обсъдиха въпросите на сигурността

Президентът на Русия Владимир Путин в телефенон диалог с френския водач Еманюел Макрон съобщи, че Москва ще изследва доста деликатно отговорите на Запада на отправените оферти по гаранциите за сигурността и едвам по-късно ще реши какви по-нататъшни дейности да предприеме, оповестиха от пресслужбата на Кремъл.

Според съветския държавен глава Съединени американски щати и НАТО не са взели поради кардиналната угриженост на Русия по отношение на гаранциите по сигурността.

„ Обръща се внимание на обстоятелството, че в отговорите на Съединени американски щати и НАТО не са взети поради кардиналните опасения на Русия като попречване на разширението на НАТО, отвод от разполагане на ударни оръжейни системи покрай съветските граници, както и връщане на военния капацитет и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 година, когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО “, се споделя в известието.

Западът е пренебрегнал и основния въпрос по какъв начин Съединени американски щати и техните съдружници считат да съблюдават вписания в основополагащите документи на ОССЕ и Русия – НАТО принцип за сплотеност на сигурността, предусещащ, че никой не може да укрепва своята сигурност за сметка на тази на други страни “.

Двамата президенти се договориха да продължат разговора по целия комплекс въпроси на европейската сигурност.

Путин е подчертал значимостта на прецизното осъществяване от страна на Киев на Минските съглашения, както и на останалите договорености, на първо място по установяването на директен разговор с Донецк и Луканск и по отношение на правното оформяне на особения статут на Донбас.

Русия и Франция установяваха близостта на позициите си по въпроса за Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия. Двете страни упорстват за продължение на интернационалните старания по запазването и използването на СВПД, както и на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Макрон и Путин разискаха и съдействието сред Париж и Москва в региона на атомната енергетика.

Макрон разгласи по-рано тази седмица, че ще организира телефонен диалог с Путин в духа на " придирчив разговор " с Русия за изясняване желанията на Москва във връзка с Украйна.

Натрупването на съветски войски покрай границата с Източна Украйна породи опасенията на Запада, че Кремъл възнамерява да нахлуе в проевропейския си комшия. Русия отхвърля каквито и да е проекти за навлизане, само че изиска широкообхватни гаранции за сигурност от Запада, в това число в никакъв случай да не бъде позволено на Украйна да се причисли към НАТО.

Макрон съобщи по-рано, че Русия се държи като " мощ на неравновесието " в района, само че също по този начин даде да се разбере, че е отворен за разговор с Москва за деескалация на обстановката.

Сравнително примирителният му звук контрастира с по-острата изразителност по отношение на вероятността от инвазия от страна на съдружниците на Франция в НАТО – Англия и Съединени американски щати.

" Сега топката е в полето на Путин ", съобщи в петък външният министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио RTL.
ТЕМА преди 3 часа 649 преди 5 часа 847 преди 5 часа 548
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР