Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в събота пристига

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в събота пристига
Коментари Харесай

Стево Пендаровски пристига в София за откриването на газовия интерконектор с Гърция

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в събота идва на работно посещаване в София, където по покана на българския си сътрудник Румен Радев ще участва на церемонията във връзка началото на комерсиалната работа на газовия интерконектор Гърция-България, пишат македонските " Бизнес новини “.

На церемонията, която ще се състои в НДК в София, както беше оповестено, ще участват още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан и Сърбия Илхам Алиев и Александър Вучич, министър-председателите на Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Николае-Йонел Чука.

Както оповестиха от кабинета на президента, по време на престоя си в София президентът Пендаровски ще има двустранни срещи с Радев и Фон дер Лайен.

В рамките на визитата си в България, както беше оповестено, Пендаровски ще сервира цветя на автомагистрала " Струма “ на мястото на автобусната злополука, при която на 23 ноември 2021 година починаха 45 македонски жители.

Газовият интерконектор Гърция-България (проект IGB) свързва газопреносната мрежа на Гърция наоколо до град Комотини с българската преносна мрежа наоколо до град Стара Загора. Реализацията на плана има за цел да обезпечи диверсификация освен на маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и района.

Този интерконектор има в допълнение значение за РСМ, защото ще й даде достъп до хранилището за природен газ в Чилен в България, посредством което ще може да закупува ВПГ (втечнен естествен газ) от терминала в град Александруполис в Гърция, през лятото, когато е по-евтино и да се съхранява в България, с опция за потребление през зимата, когато е най-необходимо.

Диверсификацията на източниците на природен газ би трябвало да обезпечи сигурност на доставките на природен газ за РСМ в средносрочен и дълготраен проект, както и отлична опция за повишение на успеваемостта на локалната стопанска система, която може да бъде конкурентна на страните от района, отбелязва медията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР