Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира, че президентът

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира, че президентът
Коментари Харесай

Пендаровски изрази „малка резерва към София“

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски разяснява, че президентът на Франция Еманюел Макрон го е уведомил за наличието на окончателното предложение на френското председателство за преговорна рамка на страната с Европейски Съюз и „ то е надалеч по-добро от предходното “.  

„ Това не е ново предложение. На две-три места в него има модификации, които са създали след консултация с двете страни (България и Република Северна Македония). Ние обаче казахме, че не желаеме да повтаряме грешката от последния път, че нито президент, нито министър председател – никой не може да приказва от името на цялостен народ, цяла страна. У нас има способени институции, ние не сме страна от третия, четвъртия свят. Трябва да съобщим модифицираното френско предложение, несъмнено първо в държавното управление, съдружните сътрудници, то би трябвало да комуникира с македонската общност и с македонския парламент “, сподели Пендаровски в изявление по телевизия Сител. 

София и Скопие би трябвало да кажат позицията си по редактираното предложение, съобщи той, като изрази „ дребна запаса към София “. „ Защото там има много безредна политическа обстановка, в която няма държавно управление, държавното управление падна, а външният министър, който на процедура е главният „ състезател “ в  тези договаряния, подаде оставка няколко дни преди рухването на държавното управление ", сподели Пендаровски. 

Той акцентира, че това „ модифицирано френско предложение “ е надалеч по-добро за страната от предходното, само че се въздържа от детайлности, с цел да бъдат завършени съответните съвещания, които по рекомендация на съдружниците на страната не са били направени предходния път, „ с цел да не бъде застрашена чувствителността на процеса “. 

„ Знаете, че се опитваме да реализираме съглашение, което ще има дълготрайно деяние. Не можем да отстояваме съглашение, което не ни дава нищо в ръката, а в нашите ръце би трябвало да държим гаранция за македонската еднаквост и гаранция, че езикът и националността в никакъв случай няма да бъдат споменавани на никое място оттук насетне, без значение какъв брой дълго продължат договарянията. Така че, в случай че не получим гаранции от Европейски Съюз, не от София, а от Европейски Съюз и Брюксел, няма по какъв начин да влезем в процеса по-нататък “, добави Пендаровски.

„ Приятелски ни предложиха да не повтаряме грешката, като че ли е наша, от 2008 година, когато ни отхвърлиха от участие в НАТО, тъй като нямахме съглашение с Гърция. Знаете ли какво, съглашението с Гърция беше подписано единствено по една причина. Преспа пази македонската национална еднаквост, Преспа циментира македонския език за целия свят. В Организация на обединените нации македонският език е превеждан на всичките шест публични езика, а това е най-голямата международна организация. Ако бъдещото вероятно съглашение с България не следва тези стандарти, освен аз, нито един президент, министър, нито едно държавно управление или съпротива не може да си позволим лукса да приказва за такива неща, които са избрани преди десетилетия, бих споделил епохи, обратно от нашите предшественици “, добави Пендаровски.

Според него е значимо държавното управление на страната да приветства напъните на френското председателство и да каже какви са идващите стадии. По думите му без значение, че френското председателство завършва през днешния ден, „ значимо е френското предложение, модифицирано по този метод, да продължи да живее и да бъде продължено от чешкото председателство “, с цел да има последователност на европейските политики по отношение на страната. „ Чехите няма да стартират от на следващия ден нататък, като че ли нищо не се е случило. Не забравяйте, че някои значими съставни елементи, да вземем за пример оферти, свързани с езика, съдържащи се  в португалското предложение, се съдържат в избрана форма и в това така наречен френско предложение “, сподели Пендаровски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР