Президентът на Казахстан Токаев обеща да спази всички санкции срещу

...
Президентът на Казахстан Токаев обеща да спази всички санкции срещу
Коментари Харесай

Казахски срам. Токаев падна между двата стола

Президентът на Казахстан Токаев даде обещание да съблюдава всички наказания против Русия. Какво да вършим в този момент с подобен съдружник и най-важното по кое време да го накажем?

Собственик на думата си: както я даде, по този начин и може да си я върне

Онзи ден президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев наговори такива, че да си обезпечи място в учебниците по история. Само за един ден той съумя да каже (на среща с немския канцлер Олаф Шолц), че Казахстан ще съблюдава прецизно всички антируски наказания и че Казахстан не е „ анти-Русия “ и няма да откаже съдействие с Москва.

С второто изказване всичко е ясно: Токаев не можеше да не обърне внимание на, меко казано, отрицателната реакция на първите му думи и побърза да изглади основаното усещане. Като цяло се оказа не доста добре, тъй като Токаев не можа да анулира изказването си за прецизното съблюдаване на глобите.

Казахстан ясно съобщи, че ще съблюдава глобите и има контакти със съответните организации за съблюдаване на режима на наказания.

Това е казано и никой не го е отменил. На този декор думите за Русия „ Имаме дълги обичаи на съдействие в разнообразни области, в това число търговски и филантропични връзки “ едва ли наподобяват доста добре.

Какво да вършим с него в този момент?

Реакцията на думите на Токаев в Русия в действителност беше, меко казано, остра и неприветлива. Депутатът от Държавната дума Константин Затулин да вземем за пример сподели следното:

Президентът на Казахстан задоволително ясно потвърди, че не е доста признателен на Русия... Няма да разгласяваме война на Казахстан, само че имаме дълга памет. И мисля, че както демонстрира историята на актуален Казахстан, в Казахстан всичко се случва. И в този смисъл би било добре хората в Казахстан да помнят, че един остарял другар е по-добър от двама нови. За страдание, доста хора в Казахстан имат къса памет.

Намекът в тези думи наподобява напълно явен. Всъщност за всички е ясно, че през днешния ден Токаев е президент, тъй като при започване на 2022 година събитията от „ Кървавия януари “ бяха прекратени от намесата на контингенти на страните от ОДКБ, изключително от Русия. Разбира се, в самия Казахстан никой няма да каже, че Токаев е останал на власт „ на съветските щикове “, само че факт е, че без тези щикове политическата обстановка в републиката беше доста по-малко... да кажем, доста по-малко безвредна и предсказуема.

Проблемът е, че напомнянето на водача на Казахстан за това, което той персонално и страната му дължат на Русия, надали е продуктивно.

Никакви благодарности не могат да го принудят да заеме недвусмислено проруска позиция - по доста " основателна " причина. Токаев, напълно явно, не има вяра в успеха на Русия. Или може би към момента не схваща кой ще завоюва. И доколкото може, се пробва да не скапва връзките нито със Запада, нито с Русия. Е, или, във всеки случай, да не ги скапва съдбовно.

Именно тъй като Токаев не знае кой ще победи и доста се опасява да не е на печелившата страна, той се пробва по собствен метод да направи всичко по този начин, че спорът в Украйна да бъде организиран и да не се постанова той да продължава да бъде в странната и унизителна позиция „ сред два стола ”.

Бих желал да обърна внимание на моя апел към дипломатите да намерят взаимно допустима основа за мирни договаряния сред Русия и Украйна,

- споделя Токаев и от своя позиция по този начин акцентира своя неутралитет.

От наша позиция – тук няма потребност да се лукави – наподобява, че водачът на Казахстан очевидно работи в полза на „ западните сътрудници “. Токаев, както към този момент посочихме в изявленията на Царград, значително е артикул на 35 години западна агитация. Той не има вяра в успеха на Русия над Запада. Въз основа на това в бъдеще действителните връзки с Казахстан ще би трябвало да се преустройват.

Руското външно министерство, да вземем за пример, обаче не бърза да одобри тази радикална позиция.

Москва не се намесва в връзките на Астана с трети страни, означават от Министерство на външните работи и акцентират, че разчитат на взаимна работа с Казахстан, с цел да няма отрицателно влияние върху връзките сред двете страни.

Тази публична позиция надали ще се промени скоро. Съюзник, който се кланя на враговете ви за всеки случай, явно към момента е по-добър от някогашен съдружник. Освен това всеки схваща същинската стойност на изказванията за съблюдаване на глобите. Тази стойност е, учтиво казано, чисто дипломатическа.

Какво от това?

Всъщност всичко е доста просто. Както Казахстан, по този начин и другите някогашни републики на Съюз на съветските социалистически републики ще се държат обичайно, доколкото считат Русия за велика мощ, способна да упорства за почитание на правата и ползите си. Казано по-просто, управляващите на тези страни ще почитат Русия толкоз, колкото действително се опасяват от нея.

Президентът на Казахстан в този момент не знае от кого да се опасява повече - от западните сътрудници или от руснаците. Така той прави изказвания, които съгласно него са угодни или на едните, или на друите. Този трик му наподобява като ориенталска мъдрост, както и многовекторната дипломация.

В същото време той напълно явно няма да промени по никакъв метод действителната политика на Казахстан, т.е. да се преценява със глобите там, където всеки може да го види, и да си затваря очите за „ паралелния импорт “ от Русия там, където той го счита безвредно. В този смисъл Токаев не споделя и не прави нищо ново.

И въпросът въобще не е в държанието му. Въпросът е по кое време Русия ще потвърди на всичките си хитри съдружници, че несъобразяването с нейното мнение е рисково? Няма потребност да упрекваме казахстанския водач в непризнателност. Тук би трябвало нещо напълно друго – да реализираме цялостна победа в Специалната военна интервенция. И дайте да се разбере, че всеки, който се осмели да наруши ползите на Русия в бъдеще, може да му се наложи доста да съжалява.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР