Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа поправки в конституцията, въвеждащи

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа поправки в конституцията, въвеждащи
Коментари Харесай

Президент узакони ключови промени

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа ремонти в конституцията, въвеждащи еднократен седемгодишен президентски мандат и смяна на името на столицата от Нур-Султан на Астана, оповестиха от пресслужбата на президента. „ Държавният глава подписа закона на Република Казахстан за промени и допълнения в Конституцията “, се споделя в отчета.

В обръщение към нацията на 1 септември президентът на Казахстан Токаев предложи провеждането на предварителни президентски избори тази есен, макар обстоятелството, че първият му петгодишен мандат изтича едвам през 2024 година В същото време той разгласи, че след изборите ще внесе самодейност за увеличение на президентския мандат от 5 на 7 години, само че без право на преизбиране. Сега едно и също лице не може да бъде определено за президент повече от два пъти поред. На 2 септември депутатската група Жана Казахстан (Нов Казахстан) предложи да се вкара в конституцията седемгодишен президентски мандат преди идните избори и да се избере президент тази есен за седемгодишен мандат.

На 12 септември Токаев изиска от Конституционния съвет да ревизира това предложение на депутатите за сходство с главния закон и получи позитивен отговор. Законопроектът съдържа и наредба за преименуване на столицата от Нур-Султан на Астана. На 15 септември Народното събрание единомислещо одобри този закон и го изпрати на президента за автограф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР