Президентът на Филипините Родриго Дутерте разкритикува руския президент Владимир Путин

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте разкритикува руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Диктаторът Дутерте към диктатора Путин: За разлика от теб, аз не убивам деца и възрастни

Президентът на Филипините Родриго Дутерте разкритикува съветския президент Владимир Путин по малкия екран за убийството на цивилни в Украйна. Преди това политикът неведнъж е наричал Путин собствен кумир и другар.

" Много хора споделят, че Путин и аз сме убийци. Аз в действителност съм убивал. Но аз умъртвявам нарушители. Не умъртвявам деца и възрастни ", сподели Дутерте на седмична телевизионна среща с основни филипински министри.

Дутерте прикани Путин, който той още веднъж назова другар, да спре да обстрелват жилищни региони в Украйна и да разреши на цивилните да се изтеглят безвредно. Той назова дейностите на Москва " пълномащабна война против суверенна страна ", като акцентира обаче, че не упреква Путин за това.

В началото на март 2022 година Филипините гласоподаваха в поддръжка на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща съветската инвазия. Филипините приканиха за отбрана на цивилното население и публичната инфраструктура в Украйна. Дутерте се въздържа от остри рецензии към Путин и сподели, че ще остане безпристрастен в спора.

 

Филипински правозащитници упрекват президента в убийството на повече от 6000 души по време на извънсъдебни убийства в страната. Политикът неведнъж е призовавал за физическо принуждение над наркодилъри и наркомани и е казвал, че персонално е умъртвил трима наркодилъри.

Мандатът на Дутерте изтича през юни и Фердинанд Маркос-младши (син на различен деспот - починалият Фердинанд Маркос), който беше определен през май 2022 година, ще стане нов президент. Дъщерята на Дутерте Сара пък завоюва изборите за вицепрезидент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР