Президентът на федерацията по баскетбол на Турция Хидает Тюркоглу заяви,

...
Президентът на федерацията по баскетбол на Турция Хидает Тюркоглу заяви,
Коментари Харесай

Хидает Тюркоглу: Решението на ФИБА е скандал за европейския баскетбол

Президентът на федерацията по баскетбол на Турция Хидает Тюркоглу съобщи, че решението на Международната централа (ФИБА) и на европейския й клон (ФИБА Европа) след свадите на мача сред Турция и Грузия на Евробаскет 2022 е позор за баскетбола. Контестацията на Турция за 22-те изгубени секунди в срещата с Грузия бе отхвърлена, а по събитията след дисквалификацията на Фуркан Коркмаз и Дуда Санадзе в коридорите на „ Тбилиси Арена “ се води следствие.

„ Искам първо да поздравя моя тим, който след всички кавги и безпорядък, реагира чудесно. Поздравявам тима, треньора и играчите. Това, което се случи тук в Грузия е огромен позор за ФИБА и ФИБА Европа. Отговорът, който ни дадоха също е неприличен, тъй като като състезател постоянно съм се борил за всяка секунда. Мачове се печелят и губят в една секунда. Отговорът, който ни даде ФИБА е неприемлив. Не приказвам просто за Турция, а за баскетбола. Това е скандал за европейския баскетбол. Виждам всеки ден, че ФИБА и ФИБА Европа се срутват всеки ден. Не става дума единствено за Грузия, а и за Германия – на всички места има кавги. ФИБА не може да се оправи със обстановката. Този скандал не е елементарен за приемане. Ние ще се борим за правата си и ще създадем каквото е належащо, тъй като не е елементарно да приемем такова решение, което се отразява на културата на нашия спорт. Днес направихме добър мач, а и на следващия ден ни чака огромен дуел “, съобщи Тюркоглу в Тбилиси след успеха на Турция над Белгия, с която турците на 99 % си осигуриха класиране на осминафиналите.

„ Отговорът на ФИБА е неудовлетворителен. Не съм виждал подобен скандал, а отговорът на ФИБА е още по-лош. Турската федерация ще се бори за баскетбола. Това ще остане като най-големият позор на ФИБА. Как може да се вземе такова решение, че при две продължения, 22 секунди няма да се отразят на резултата. Не приказваме за 1-2 секунди, а за 22 секунди. Сега ФИБА ни споделя, че 22 секунди няма да се отразят на резултата на мача – това е срамотия. Случилото се в коридорите на мача също е позор за ФИБА и грузинската федерация. Безопасността на играчите би трябвало да е приоритет. Все още не са дали записите от камерите. Как може грузинските играчи да изоставен пейката и да атакуван нашия състезател, а да не се вземе решение за това. Никак не ни е елементарно да приемем сходно държание. Повтарям, че ще се борим за правата си и за почитание. Ако те мислят, че има провокация, за какво не дават записите от камерите. Тогава ще се види какво се е случило. Ако имат храброст, за какво не ги покажат на всичко “, сподели още един от най-известните някогашни турски баскетболисти и сегашен президент на локалната централа Хидает Тюркоглу.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР