Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че финансистът на групата

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че финансистът на групата
Коментари Харесай

Лукашенко: Пригожин и Вагнер не спазват споразумението

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин и силите на " Вагнер " не са в Беларус от 6 юли, което демонстрира, че Пригожин може би не съблюдава съглашението, което Лукашенко посредничи сред Пригожин и съветския президент Владимир Путин след въоръжения протест на " Вагнер " на 24 юни. По-рано Лукашенко и Кремъл оповестиха, че Пригожин, Путин и Лукашенко са постигнали съглашение, което предлага на Пригожин и силите на Вагнер, взели участие във въстанието, неуточнени гаранции за сигурност в Беларус.

Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Пълното наличие на това съглашение не беше разкрито, само че наподобява, че Вагнер не извършва своята част от договорката. На 6 юли Лукашенко съобщи, че силите на Вагнер сега се намират в непрекъснатите си лагери (в Русия или в Украйна) , в които са се изтеглили след борбата за Бахмут.

Лукашенко добави, че Пригожин се намира в Санкт Петербург или може би даже е отлетял за Москва сутринта на 6 юли. Лукашенко опроверга известията, че Беларус построява нови подготвителни лагери за силите на Вагнер, и означи, че Беларус е предложила на Вагнер няколко някогашни руски военни лагера , в това число някои край Асипович, Могильовска област.

Лукашенко загатна, че Вагнер към момента не се е съгласил да се разгърне в тези бази и че Вагнер " има друга визия за разгръщането им ", чиито детайлности Лукашенко отхвърли да показа.

Лукашенко обаче отхвърли договорката да е прекъсната и означи, че въпросът за прехвърлянето и установяването на силите на Вагнер " не е решен " сега.

Руски източници също показват, че Пригожин се намира в Русия, макар че ISW не може да удостовери местонахождението на Пригожин към този миг. Руска опозиционна медия оповестява, че самолетът на Пригожин е кацнал в Ростовска област след полет от Московска област сутринта на 6 юли.

На 5 юли издание от Санкт Петербург заяви, че Пригожин персонално е взел няколко дребни оръжия , иззети от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), от постройката на ФСБ в Санкт Петербург на 4 юли.

Изданието оповестява също, че Пригожин е бил в Москва през уикенда на 1 и 2 юли.

ISW не е забелязала никакви образни потвърждения в открития източник, че личният състав на " Вагнер " е ситуиран в Беларус по това време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също съобщи, че Кремъл не следи придвижването на Пригожин, като означи, че Кремъл не може и не желае да следи Пригожин.

Изявлението на Песков е неуместно, като се има поради, че Кремъл и съветските сили за сигурност имат опция да задържат Пригожин или да лимитират придвижването му в Русия. То е изключително неуместно, в случай че Пригожин фактически е съумял да вземе оръжията си от обект на ФСБ.

Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от договорката, за която се оповестява, че е посредничил, като в същото време продължава да акцентира способността си да посредничи сред Путин и негов някогашен предан лейтенант, като по този метод продължава да акцентира слабостта на Путин .

Лукашенко демонстративно съобщи, че Вагнер и Пригожин са руснаци и въпросите за тяхното местоположение не би трябвало да се насочат към него. Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от Вагнер, а реториката му може да подсказва, че той трансферира отговорността за осъществяването на договорката върху Кремъл.

Лукашенко също по този начин продължава да се хвали с умелите си договаряния с Пригожин, откакто в отговор на журналистически въпрос декларира, че престижът на Путин не е отслабен по време на въоръжения протест .

Възможността на Пригожин да работи свободно в Русия допуска, че Пригожин към момента е предпазен с известни гаранции за сигурност и/или че Кремъл продължава да дава приоритет на подкопаването на репутацията му в Русия пред физическото или правното му гонене. Лукашенко означи, че нито той, нито съветският президент Владимир Путин са желали да убият Пригожин , и отхвърли догатките, че Путин може да се опита да убие Пригожин в бъдеще.

На 27 юни ISW реши, че Путин евентуално е решил, че не може непосредствено да отстрани Пригожин, без да го трансформира в страдалец за дела, свързани с неправилното ръководство на нашествието от страна на съветското Министерство на защитата (МО).

На 27 юни ISW също по този начин означи, че Кремъл е почнал осведомителна интервенция, целяща да показа Пригожин като подкупен и измамник, и от този момент съветските държавни служби поддържат тази версия. Руските пропагандни мрежи необятно отразяват обиските на ФСБ в имението на Пригожин и неговото благосъстояние, а един публицист саркастично назовава къщата на Пригожин " замък, принадлежащ на бореца против корупцията " по съветския държавен ефирен канал " Россия 1 ".

Избрани съветски ултранационалисти обаче подлагат на критика съветската държавна агитация за опитите ѝ да оневини Пригожин, което демонстрира, че опитът на Кремъл да отчужди ултранационалистическата общественост от Пригожин не е сполучлив.

Свързаният с Вагнер канал в Телеграм упрекна съветското Министерство на вътрешните работи, че съзнателно е пуснало в медиите фрагменти от обиските на ФСБ, с цел да показа Пригожин като изменник, който се интересува само от разхитителен метод на живот.

Друг канал в Telegram, обвързван с Вагнер, се пробва да опровергае догатката на " Россия 1 ", че ФСБ може да е разкрила опиати в имението на Пригожин .
 Лукашенко чака договаряния за Украйна след края на контранастъплението
Лукашенко чака договаряния за Украйна след края на контранастъплението

Той е уверен, че Русия е бъдещето на планетата

Не е безусловно изненадващо, че обвързваните с Вагнер военни блогъри нападат напъните на Кремъл да шантажира Пригожин, само че един от обвързваните с Кремъл военни блогъри също осъди напъните на съветските медии да показват Пригожин като подкупен човек, като означи, че домът на Пригожин подхожда на този на състоятелен човек и че Пригожин наподобява показва военните си награди в цялото си имение.

Друг блогър означи, че къщата на Пригожин не наподобява толкоз разточителна спрямо други съветски милиардери.

На 6 юли украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта и не престават да поставят старания за последователното понижаване на съветската жива мощ и логистични средства.

Украински военни представители оповестиха, че украинските сили организират контранастъпателни дейности в направленията Бахмут, Западен Донецк и Западна Запорожие.

Геолокационни фрагменти, оповестени на 6 юли, демонстрират, че украинските войски са напреднали към западните околности на Клишчиевка, на към 5 км югозападно от Бахмут.
 Лукашенко: Не съм последният деспот в Европа
Лукашенко: Не съм последният деспот в Европа

Но в случай че беше, сигурно не е последният

Руски и украински източници продължиха да разискват украински контраофанзивни интервенции в западната част на Донецка област, южно от Велика Новосилка, и в региона на Орихив в западната част на Запорожка област.

Украинският президент Володимир Зеленски призна като цяло по-бавния ритъм на украинските контраофанзивни триумфи в изявление за CNN на 5 юли и съобщи, че украинските интервенции са се " забавили " против укрепените съветски отбранителни позиции, като означи, че съгласно него Украйна към момента се нуждае от избрани западни оръжейни системи, преди да стартира нови офанзиви по фронта.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр акцентира, че украинските старания за нанасяне на удари по съветските зони на централизация са наложителни за по-широката контраатака и способстват за по-бавното движение на наземните офанзиви на целия спектакъл.

Маляр означи, че единствено през миналото денонощие украинските сили са унищожили шест съветски склада за муниции на Таврийското (Запорожкото) направление и удостовери, че ударът по Макийка от 4 юли е ефикасен образец за заличаване на съветски артилерийски и механически средства.

На 6 юли украинските и съветските публични лица значително понижиха риториката си във връзка с Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

На 6 юли началникът на Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов съобщи, че заплахата от техногенна злополука в АЕЦ " последователно понижава ", откакто на 4 юли разнообразни украински публични лица предизвестиха, че съветските сили може да са сложили предмети, наподобяващи взривни устройства, на покривите на две от постройките на реакторите на АЕЦ-а.
 Лукашенко не се тормози от „ Вагнер “ на своя територия
Лукашенко не се тормози от „ Вагнер “ на своя територия

Но Евгений Пригожин не е в Беларус

Първият заместник-ръководител на администрацията на съветския президент Сергей Кириенко и ръководителят на окупацията на Запорожка област Евгений Балицки също посетиха знаковата нуклеарна централа на 6 юли и разгласиха фотоси, за които се твърди, че са наоколо до хранилището за сухи нуклеарни боклуци на централата.

Кириенко и Балицки означиха, че централата продължава да работи " обикновено " под съветски надзор , като по този метод омаловажиха предходни съветски изказвания, че украинските дейности директно заплашват сигурността на АЕЦ.

Възможно е Кириенко и Балицки да са посетили централата, с цел да показват Русия като кадърен страж на АЕЦ, а реторичната им позиция по време на визитата подсказва, че съветските публични лица може би се отдръпват от острите предизвестия за идна злополука в централата.

ISW продължава да прави оценка, че съветската изразителност към АЕЦ-а има за цел да обезкуражи западната поддръжка за Украйна, като я упрекна в нуклеарна безнаказаност, както и да разубеди украинските сили да проведат контраофанзивни интервенции в окупираната Запорожка област.

Руските политически дейци не престават да се пробват да ухажват или управляват съветските военни блогъри, което демонстрира, че мнозина от тях преглеждат общността на военните блогъри като сериозна електорална група. Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцкий се срещна с определени блогъри на 5 юли, с цел да обсъдят редица оферти за даване на привилегии и отбрана на военните репортери и блогъри, отразяващи войната в Украйна.
 Финландия изпраща военно съоръжение на Украйна за 17-и път
Финландия изпраща военно съоръжение на Украйна за 17-и път

Става дума за Противовъздушна отбрана и снаряди

Слуцки съобщи, че ЛДПР ще се стреми да одобри законодателство, което ще даде на военните репортери статут на ветерани от войната и ще обезпечи държавни гаранции и заплащания при положение на пострадване или гибел.

Слуцки твърди, че ЛДПР е изпратила съответните оферти за съветските военни репортери и блогъри до съветското МО и Министерството на цифровото развиване.

Слуцки добави, че ЛДПР и определени военни блогъри ще започват просветителна стратегия, която да запознае младежите с " осведомителните действителности " на войната в Украйна.

Наскоро съветски експерти в обвързваното с Кремъл предаване Solovyov Live разискаха евентуалното нарушение на оперативната сигурност в Украйна от страна на военните блогъри и ги приканиха да се ангажират с известна степен на автоцензура.

Кремъл постоянно се пробва да се обърне към определени съветски военни блогъри в опит да завоюва благоразположението на общността и да употребява връзките им с по-широката съветска ултранационалистическа общественост, макар че съветското МО неотдавна уточни, че още веднъж се стреми да ограничи активността на определени военни блогъри.

Не е ясно каква поддръжка имат предложенията на ЛДПР от страна на Кремъл, макар че Кремъл би могъл да употребява сходни ограничения, с цел да упражнява надзор върху блогърите и да дефинира кой се квалифицира като приет боен блогър.
 Решението за изпращане на касетъчни муниции в Украйна е на бюрото на Байдън
Решението за изпращане на касетъчни муниции в Украйна е на бюрото на Байдън

Изпращането може да даде преимущество на Киев и да отвори вратата за 155-мм артилерийски снаряди и ракети с по-голям обхват

Нарастващата значителност на общността на военните блогъри в съветското осведомително пространство и в някои признати съветски придвижвания на гражданското общество евентуално основава конкуренция сред разнообразни политически артисти, които се борят за надзор над това, което се преглежда като сериозна група гласоподаватели, или посредством продобиване на тяхното благоволение, или посредством определяне на престиж над тяхната активност.

Тези политически артисти, както тези, които са твърдо в орбитата на Кремъл , по този начин и тези, които са по-далеч от нея, евентуално считат, че към момента не е решено кой ще управлява политическото въздействие на този електорат.

Военните блогъри, които имат свои лични разнопосочни ползи и лоялности, към момента не са показали по какъв начин цялата общественост ще реагира на тази възходяща конкуренция за тяхното въздействие.

Руската опозиционна медия Vertska заяви, че съветските сили и окупационните управляващи организират акция за редовно религиозно гонене в окупирана Украйна. Verstka откри, че от 24 февруари 2022 година насам съветските сили и окупационните управляващи са направили минимум 109 акта на религиозно гонене и са разрушили близо 600 места за поклонение в Украйна.

Verstka разкрива историите на хора, които съветските сили и окупационните управляващи са отвлекли, арестували, заловили, измъчвали и умъртвили поради вярата им.

Разследването откри, че православните и протестантските християни са най-репресираната група в окупираните територии, само че католици, мюсюлмани и Свидетели на Йехова също са били преследвани.
 Володимир Зеленски: Украйна пази Европа
Володимир Зеленски: Украйна пази Европа

Твърденията, че помощта за Украйна удължава войната, са неуместни

Verstka цитира минимум 43 случая, в които духовници са били цел на похищения поради вярата си, в това число осем отвлечени и петима убити.

Verstka оповестява, че най-малко 66 места за поклонение са били иззети или разрушени от съветските сили и превърнати в хранилища, полицейски ръководства, офиси на Националната армия или офиси на " Единна Русия ".

Verstka отбелязва, че главните цели на религиозното подтисничество в окупираните територии са да се потисне украинският език, на който нормално се организират богослуженията, да се обезкуражат или санкционират вярващите, които отхвърлят да поддържат окупационните управляващи, и да се окаже напън върху вярващите и свещениците да поддържат Руската православна черква.

ISW по-рано заяви, че съветските окупационни управляващи евентуално организират акция за религиозно гонене в окупирана Украйна за систематично премахване на " нежеланите " религиозни организации и поощряване на Московската патриаршия.

ISW по-рано оцени, че съветските сили евентуално ще засилят акцията си и че съветските управляващи организират религиозно гонене по метод, който е в цялостно несъгласие с напъните да показват съветския президент Владимир Путин като същински бранител на християнската религия.

Руски военни блогъри настояват, че някои аспекти на съветските отбранителни интервенции в Южна Украйна имат съществени ограничавания и може би не са толкоз ефикасни, колкото съветските източници ги представяха по-рано. Руски блогър твърди, че съветските мобилизирани военнослужещи, настоящи в Запорожка област, са на фронтовата линия от октомври 2022 година без никакви ротации .

Военният блогър съобщи, че съветските сили не са съумели да ротират този мобилизиран персонален състав от тези позиции, защото няма разполагаем персонален състав, с който да го заменят.

Описанието на острите проблеми с ротацията, направено от военния блогър, поддържа предходната оценка на ISW, че съветските сили евентуално не разполагат с боеспособни запаси.
 След войната Украйна се отхвърля от казармата и минава към професионална войска
След войната Украйна се отхвърля от казармата и минава към професионална войска

Целта е да се приближи до стандартите на НАТО

Невъзможността за осъществяване на ротации евентуално ще докара до по-бърз ритъм на деградация на съветските формирования, защитаващи се от украинските контранастъпления в Южна Украйна. Други съветски военни блогъри упрекнаха съветските бойни хеликоптери, че нанасят удари по към този момент унищожена украинска военна техника, и допуснаха, че съветското МО може да употребява тези повтарящи се удари, с цел да регистрира повишени украински загуби.

Кремъл и преди е употребявал отчети за мощно повишени загуби на украински бронирани машини, с цел да показа съветските отбранителни интервенции като извънредно ефикасни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР