Президентът на Българската Федерация по Ушу и вицепрезидент на Европейската

...
Президентът на Българската Федерация по Ушу и вицепрезидент на Европейската
Коментари Харесай

Президента на БФ по ушу пред Искра.бг: Китайското бойно изкуство е в полза на здравето

Президентът на Българската Федерация по Ушу и вицепрезидент на Европейската Федерация по Ушу Стефан Колев напомни пред читателите на Искра.бг какво съставлява бойното изкуство . Колев е основател и на “Бейсин ” – един от първите клубове по Ушу през 1994 година.

„ Ушу, известно по света още като Кунг-фу, е освен зрелищно китайско бойно изкуство, само че и извънреден комплекс извършения с действително голяма изгода за здравето. В Ушу има доста така наречен външни и вътрешни стилове. Най-известния в света вътрешен жанр се назовават Тай-чи-чуан или в резюме Тайчи “ , уточни Стефан Колев. Той изясни в детайли изгодите от практикуването на бойното изкуство :

„ Обучението по Ушу включва строги физически извършения, които усъвършенстват цялостната физическа форма. Практиката включва детайли на силови тренировки, кардио-упражнения, извършения за еластичност и съгласуваност. Подобрена еластичност и баланс.

Ушу изисква от практикуващите осъществяването на комплицирани придвижвания, които изискват еластичност и баланс. Редовното упражняване на упражненията за разпъване спомагат за увеличение на гъвкавостта и обсега на придвижване на ставите. Освен това прецизното осъществяване на техники и стойки в ушу усъвършенстват салдото, координацията и контрола на тялото, което води до увеличена непоклатимост и усъвършенствана поза на тялото.Повишена съгласуваност и рефлекси.

Сложните техники с ръце и крайници в Ушу развиват изключителна съгласуваност и рефлекси. Постоянният фокус върху прецизните придвижвания, комбиниран с бързи реакции, усъвършенства координацията око-ръка и двигателните умения. Тази усъвършенствана съгласуваност неизбежно се придвижва в ежедневните действия и в заниманията с други типове спорт. Облекчаване на напрежението и психическо благоденствие.

Занимаването с Ушу обезпечава по този начин нужното на актуалния човек умствено бягство от ежедневния стрес. Концентрацията, нужна по време на практиките, оказва помощ за усмиряване на мозъка и усъвършенства вниманието. Ритмичният поток от придвижвания, комбиниран с следени дихателни техники, спомага за релаксацията и понижава тревогата. Редовното упражняване на Ушу усъвършенства умствения фокус и дисциплината, което води до възстановяване на общото психическо самочувствие. Не на последно място – ръководство на тежестта и закъснение на стареенето.

Интензивният темперамент на образованието по Ушу го прави дейно упражнение за ръководство на тежестта. Комбинацията от аеробни и анаеробни детайли в Ушу води до изгаряне на калории и унищожаване на мазнини. Редовната процедура оказва помощ за увеличение на метаболизма и надзор на тежестта. Солидни и съществени проучвания демонстрират и закъснение на стареенето при упражняване на Ушу.

Накратко, Ушу съчетава бойно изкуство за самоотбрана, философия, медитация, духовни практики, културно завещание, усъвършенствана физическа форма и като цяло е изпитан през хилядолетията път към по-здравословен метод на живот. “

При въпрос : Всичко това звучи чудесно, само че има ли нещо по-конкретно във връзка с изгодите от упражняване на Ушу? Стефан Колев отговори :

„ Колкото и необикновено да звучи, това е самата истина. Харвардският университет има специфична стратегия за проучване на изгодите за здравето от античното китайско изкуство Ушу. В Харвард се организират проучвания на клиничните резултати върху тялото и душeвността от практикуването на Ушу. Изпитанията демонстрират отлични резултати от упражняване на Тайчи при пациенти с болест на Паркинсон и пациенти, прекарали инсулт. При тези хора доста се усъвършенстват когнитивните умения, салдото, силата и гъвкавостта, понижава се покачвания при такива заболели риск от рухвания и контузии. “

“Това антично бойно изкуство може да се бори с заболявания, да успокои мозъка и да забави стареенето ”, безапелационен е президентът на Българската Федерация по Ушу .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР