Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен смята, че решението

...
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен смята, че решението
Коментари Харесай

Президентът на Австрия: Блокирането на България за Шенген е погрешно, надявам се да бъде преразгледано

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен счита, че решението на държавното управление на страната му да блокира присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство е " неправилно ". Той подлага на критика остро и австрийския канцлер Карл Нехамер.

На взаимна конференция с президента на Република Молдова Мая Санду и неговия словенски сътрудник Наташа Пирц Мусар, президентът на Австрия заяви, че се надява този негативен избор да бъде преразгледан, оповестява Deschide.md. 

По отношение на решението на държавното управление във Виена да се опълчи на влизането на Румъния и България в Шенген, Ван дер Белен заяви, че " се надява един ден това решение, взето от изпълнителната власт на страната, да бъде преразгледано ". 

" Когато федералното държавно управление на Австрия сподели " не " на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз излязох с обществено изказване, в което споделих, че не съм склонен с решението на моето държавно управление. Не виждах смисъл да блокираме Румъния и България към Шенгенската система. Въпросът е доста по-широк, по какъв начин да направляваме потока от хора, търсещи работа или леговище в 27-те страни от Европейски Съюз. Намирам решението на австрийското федерално държавно управление за неверно, само че се надявам, че един ден ще бъде преразгледано. Имах няколко контакта с румънския президент Клаус Йоханис и с българския президент Румен Радев. И през днешния ден смятам, че решението не беше вярно ", означи австрийският държавен глава.

Австрийският президент разкритикува остро и канцлера Карл Нехамер. Както към този момент " Фокус " първи у нас заяви, Нехамер съумя да вбеси румънския си сътрудник с безапелационния си отвод да поддържа страна му и България за Шенген , а самият Марсел Чолаку загатна за " ориентиране " на австрийския канцлер от страна на Путин, дирижиране на дейностите му от " някой различен ". Той прикани и самата Австрия да напусне Шенген, в случай че не й харесва. 

" Разбира се, би трябвало да знаем кой влиза в Европейски Съюз и Австрия, кой кандидатства за леговище. И, несъмнено, Европейски Съюз би трябвало да управлява външните си граници “, сподели федералният президент по време на диалог с посланика на Европейски Съюз Мартин Зелмайр, само че " Румъния и България дават отговор на критериите за присъединение към Шенген ". Загрижен съм за репутацията на Австрия измежду нашите европейски сътрудници ", сподели австрийският президент.

След решението, взето от австрийското държавно управление по отношение на блокирането на Румъния и България в Шенген, Ван дер Белен сподели, че отношението на държавното управление във Виена визира " репутацията на Австрия ".  

Ван дер Белен се базира и на недоволството на бизнес средата по отношение на решението на австрийското държавно управление. " Когато известни компании от Австрия, които работят сполучливо в Румъния, споделят, че са загрижени за актуалната австрийска политика, тези гласове би трябвало да се одобряват съществено. Става въпрос за действителни поръчки, действителни продажби и действителни работни места. И в Румъния, и тук в Австрия. В тази връзка се надявам, че решението може скоро да помогне за усмиряване на обстановката ", изрази надежда Ван дер Белен. " Не " също е неверен сигнал за болногледачите, споделя австрийският президент. 

" Ако кажем на тези хора в този момент " не сте добре пристигнали ", тогава това ще има негативни последствия за хората, които се нуждаят от грижи в Австрия, и техните фамилии ", добави Александър Ван дер Белен. 

На 8 декември 2022 година Австрия блокира влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, в границите на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи, базирайки се на мигрантската рецесия и провокира вълна от реакции в двете страни. За разлика от българската изпълнителна власт, обаче, румънската страна втвърди тона доста от дълго време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР