Президентът на Албания Илир Мета отмени местните избори, насрочени за

...
Президентът на Албания Илир Мета отмени местните избори, насрочени за
Коментари Харесай

Президентът на Албания отмени местните избори, правителството му поиска оставката

Президентът на Албания Илир Мета анулира локалните избори , планувани за 30 юни, само че държавното управление го упрекна в нарушение на закона и разгласи, че би трябвало да бъде отхвърлен от служба , оповестяват " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Опозиционните партии бойкотираха изборите , обвинявайки държавното управление, че е спечелило изборите през 2017 година посредством пазаруване на гласове благодарение на незаконни групи. Опозиционните партии напуснаха Народното събрание в средата на февруари и се отхвърлиха от депутатските си места.

Оттогава те организираха поредност от митинги, призоваващи за нови парламентарни избори и настояващи министър председателят Еди Рама да подаде оставка . Полицията смаза последния митинг, който се организира в събота, употребявайки водни оръдия и сълзотворен газ.
 Външно предостатъчно от рекомендацията за начало на договарянията за участие с Македония и Албания
Външно предостатъчно от рекомендацията за начало на договарянията за участие с Македония и Албания

Разширяването на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава измежду предпочитаните за България тематики "

Мета разгласи, че е отменил изборите, тъй като провеждането на вота без опозиционните партии може да провокира обществен спор и да навреди на възможностите на Албания да се причисли към Европейския съюз .

" Избори без същинско съревнование и без опозицията ще замразят интеграцията на страната в Европейския съюз, ще подкопаят всяка опция за започване на договаряния и няма да дават отговор на критериите за свободни и чести избори ", настоя албанският държавен глава пред публицисти.

Европейският съвет, който е формиран от водачите на страните членки на Европейски Съюз, би трябвало да реши на 19 юни дали да бъдат стартирани договаряния за присъединение с Албания. Европейският парламент прикани албанските фракции да не разрешават споровете им да провалят процеса.
 Европейска комисия за повторно предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Северна Македония
Европейска комисия за повторно предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония демонстрират мощна решителност да напреднат по пътя към Европейски Съюз

Илир Мета увери, че анулацията на локалните избори ще даде на политическите партии време да " възстановят разговора, с цел да намерят бързо решение ".

Рама беше представен да споделя, че нищо не би могло да спре ръководещите социалисти да продължат с подготовката на изборите.

В тази връзка те внесоха в Народното събрание избор на съмнение към президента, изтъквайки, че е противоконституционно да анулира локалните избори.

Говорителката на социалистите Елиза Спиропали съобщи, че вотът на съмнение ще бъде гласуван по време на съвещанието на Народното събрание в четвъртък.

Социалистите се нуждаят от 94 гласа, с цел да съумеят да смъкват Мета от поста, с които те не разполагат в 140-местния парламент.
 Сблъсъци на многохиляден митинг в Албания
Сблъсъци на многохиляден митинг в Албания

За следващ път опозицията изиска оставки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР