Президентът Джо Байдън обеща да продължи подкрепата за Украйна, след

...
Президентът Джо Байдън обеща да продължи подкрепата за Украйна, след
Коментари Харесай

Байдън обеща военната помощ за Украйна да продължи, след като тя изпадна от плановете на Конгреса

Президентът Джо Байдън даде обещание да продължи поддръжката за Украйна, откакто в последния миг помощта за Киев изпадна от съглашението за бюджета, реализирано в Конгреса.

Висшият законодателен орган на Съединени американски щати реализира краткотрайно бюджетно съглашение, което да обезпечи финансиране на американското федерално държавно управление за идващите 45 дни. То обаче към този момент не планува финансиране на военни действия, в това число и обещаната за Киев помощ в размер на 6 милиарда $.

Ходът идва единствено седмица след визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Той демонстрира засилващата се през последните месеци съпротива против поддръжката за войната, която идва най-вече от страна на твърдо десните републиканци в Камарата на представителите.

Републиканците управляват Камарата на представителите, а демократите имат нежно болшинство в Сената. И двете групи би трябвало да одобрят закона за бюджета, преди той да бъде подписан.

Байдън съобщи, че Украйна може да " разчита " на поддръжката на Съединени американски щати.

" При никакви условия не можем да допуснем спиране на американската поддръжка за Украйна ", сподели президентът.

" Мога да уверя [Украйна], че ще стигнем дотук, че ще се оправим. Искам да уверя нашите американски съдружници... че можете да разчитате на нашата поддръжка, ние няма да се оттеглим ", добави той.

По думите му, републиканците са дали обещание да дават помощта за Украйна посредством настрана гласоподаване.

Съединени американски щати към този момент са дали към 46 милиарда $ военна помощ на Украйна, откогато Русия стартира нападателната си война на нейна територия. През последните месеци Вашингтон изпрати на Киев съвременно военно съоръжение - в това число ракети с отдалечен обхват и танкове Abrams. Това се случва в миг, когато украинските сили не престават да организират мудна, само че сполучлива контраатака.

Без да загатва директно американския законопроект, Зеленски съобщи в неделя, че нищо няма да отслаби битката на страната му против Русия и че никой не може да " изключи " стабилността, издръжливостта, силата и смелостта на Украйна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР