Президентът Александър Лукашенко потвърди, че наемниците ще започнат да обучават

...
Президентът Александър Лукашенко потвърди, че наемниците ще започнат да обучават
Коментари Харесай

Пригожин не се отказва, създаде три лагера за армията си в Беларус

Президентът Александър Лукашенко удостовери, че наемниците ще стартират да образоват беларуската войска и ще бъдат ситуирани в бивше военно поделениe

Наемниците от частната войска на Евгений Пригожин " Вагнер " са се открили в лагери в Беларус, заяви в канала си в Телеграм " Grey Zone ", обвързвана с " музикантите ".

" Някои подразделения на група " Вагнер " към този момент са почнали подготвителния развой, да вземем за пример отработват танкови маневри и маневри с тежка техника на полигона, ситуиран на няколко километра на юг, също по този начин отработват щурмови интервенции под прикритието на артилерията, в това число и през нощта ", се споделя в известието.

И се добавя, че в Беларус ще бъдат оборудвани общо три бази на ЧВК. Една от тях е в изоставено военно отделение в село Цил край Осиповичи, Могильовска област, се споделя в обява на " Верстка. Сателитни фотоси въз основата бяха оповестени от беларуското " Радио Свобода ". На тях се виждат палатки и модули за към 8000 бойци. Изданието " Сирена ", представено от " Важные истории ", също разгласява фотоси от вътрешността на лагера, като достоверността им индиректно се удостоверява от " Grey Zone ", написа Offnews.bg

Къде тъкмо ще бъдат ситуирани другите два лагера за наемниците, още не е ясно.

По-рано в чатовете на родственици на бойци от " Вагнер " се появиха известия за нов лагер на ЧВК край Барановичи. Към момента няма доказателства, които да удостоверяват тези известия.

Роднините на наемниците обаче потвърдиха, че техните роднини към този момент са в Беларус или се готвят да бъдат изпратени там.

" Те са трансферирани в Беларус, там ще учат и ще се образоват непрекъснато. Засега няма да вземат участие във военни интервенции. Като цяло сега вагнеровците са в отпуск от месец или месец и половина и не вземат участие във военни дейности. След седмица ще бъде в Беларус, където ще образова беларуски военни ", сподели бащата на един от наемниците.

Братът на един от бойците описа, че роднината му към този момент е в Беларус. Но не е докаран там от лагер в Русия, а от военната зона в Украйна.

Роднина на различен вагнеровец заяви, че нейният родственик е бил изпратен в Беларус през днешния ден. " Те ще стоят на границата с Украйна и Полша и ще образоват други ", сподели тя.

Според дамата в края на юни в Беларус е изпратен батальон от наемници (до 950 души). Нейният родственик й споделил, че доста " музиканти " решили да не вървят в Беларус, а да се върнат в Русия.

В същото време ЧВК " Вагнер " продължава да набира наемници в Русия, макар че общностите на групировката в обществените мрежи настояват, че процесът е спрян заради " краткотрайно безучастие " във войната в Украйна и " пренасяне " в Беларус.

Вербовчик на ЧВК съобщи пред публицист на " Важные истории ", който се обади в центъра за набиране на личен състав под претекст, че желае да се причисли към групировката, че  новобранците към момента могат да подпишат контракт с групировката.

Възможността за непосредствено присъединение към ЧВК " Вагнер " към момента е затворена за военнослужещите от Министерството на защитата. Въпреки това, съгласно вербовчика, даже и в този момент е допустимо да се постъпи в зоната на военните дейности в Украйна посредством ЧВК, след образование на полигона в Молкино, Краснодарски край. Африканските и близкоизточните дестинации на " Вагнер " също към момента са отворени за новобранци. В момента не се прави набиране на бойци за Беларус.

След въоръжения бунт на Евгений Пригожин на 23-24 юни Кремъл заяви, че ръководителят на наемниците ще замине за Беларус.

Президентът Александър Лукашенко удостовери, че наемниците ще стартират да образоват беларуската войска и ще бъдат ситуирани в бивше военно отделение.

Ръководителят на комисията по защита в Думата Андрей Картаполов увери, че след протеста бойците на ЧВК " Вагнер " няма да могат да вземат участие във войната в Украйна, в случай че не подпишат контракт с съветското министерство на защитата или друга публична организация за сигурност.

След известията за разполагането на ЧВК в Беларус украинският президент Володимир Зеленски разпореди на командването на ВСУ да укрепи северното направление, опасявайки се от вероятни дейни дейности на наемниците в посока Киев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР