През зимата при сняг и лед дори градските улици са

...
През зимата при сняг и лед дори градските улици са
Коментари Харесай

Болката подсказва дали е навяхване, изкълчване или счупване

През зимата при сняг и лед даже градските улици са рискови, когато не са почистени

На заледените улици се получават повече контузии в сравнение с в планината, сочи статистиката. Причината постоянно са несъответствуващи обувки.

За да не се подхлъзнете, би трябвало да носите не просто подметките с грайфери, а необятни обувки. Тесните са нездравословни, тъй като затрудняват кръвоснабдяването на краката и походката става несигурна. Тежките чанти пък трансформират салдото на тялото.

Ако се случи случай и потърпевшият изпитва мощна болежка, би трябвало по най-бързия метод да се транспортира до лекарски кабинет, с цел да откри експерт каква е контузията.

Междувременно може да му дадете първа помощ, с цел да го предпазите от затруднения и да облекчите положението му.

Болката подсказва дали е навяхване, изкълчване, строшаване

Навяхването е преразтягане или разкъсване на някои от ставните връзки. Най-често е в региона на глезена. Ставата отича, болката се усилва при опипване. Кожата може да потъмнее поради кръвоизлив. Пострадалият би трябвало да вземе обезболяващо, а ставата да се обездвижи. Ако отокът е дребен, задоволително е да я превържете с разтеглив бинт, без да стягате доста. При по-голям оток първо се слага лед за 15-20 минути и тогава се прави превръзка. Пострадалият гален се държи високо.

При изкълчване има разбъркване на кости в ставата

Болката е мощна. Подвижността на засегнатото място се лимитира или изцяло се губи. Изкълчената става се деформира. Не се опитвайте сами да я намествате. Прием на аналгетик понижава болката, а за намаляване на отока мястото се постанова с лед.
на кръг с шал, забрадка или чаршаф, вързани на тила. Между него и ръката сложете възглавница или нагъната дреха за обездвижване. По същия метод се работи при изкълчване на лакътната става. При подуване на китката е добре ръката да е повдигната.

При изкълчване на колянната капачка тя нормално се измества нагоре. Не се опитвайте да я върнете на мястото й. Подръжте върху нея лед и плътно превържете с разтеглив бинт или различен под ръка материал.

Лошото рухване може да аргументи мозъчно разтърсване – загуба на схващане

Това продължава от няколко секунди до няколко часа. В този случай не се опитвайте да вдигнете и задържите потърпевшия седнал, а още по-малко – изправен. Сътресението постоянно провокира повръщане, по тази причина главата би трябвало да се отметне обратно и лицето да се обърне на една страна. Прегледът при доктор е безусловно наложителен.

За счупеното може да се съди по деформацията на ударената част на тялото, по загубата на нейните функционалности, по изпукването сега на контузията и присъщото хрущене на строшените костици. Пострадалият изпитва извънредно мощна болежка. Тя може да е съпроводена от учестено сърцетуптене, студена пот и загуба на схващане.

Основното е обездвижване на счупеното място

Ако това е раменната кост, фиксирайте лакътната и раменната става. При строшаване на бедрена кост се обездвижват тазобедрената и колянната става, а при потърпевша подбедрена кост – колянната и глезенната става.

Обикновено се употребява шина, която може да замените с клон, бастун, чадър, дъска, парче шперплат, пълен картон, компактно навито одеяло или дреха. Най-важното е спонтанната шина да бъде задоволително дълга, с цел да обезпечи обездвижването. Необходимо е да хванете най-малко две стави – под и над счупеното място.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР