През юни европейците в 27 държави гласуват на избори, които

...
През юни европейците в 27 държави гласуват на избори, които
Коментари Харесай

Посоката на развитие на ЕС през следващите 5 години: Защо евроизборите са толкова важни?

През юни европейците в 27 страни гласоподават на избори, които ще окажат огромно въздействие върху целия Европейски съюз и отвън него.

Около 400 милиона гласоподаватели имат право да гласоподават от Финландия на север до Кипър на юг, от Ирландия на запад до България на изток. Залогът е съставът на идващия Европейски парламент, който е директната връзка сред европейците и институциите на Европейски Съюз, написа Би Би Си в необятен разбор по тематиката.
Защо този избор е значим?
Гласуването на европейците ще дефинира посоката на развиване на Европейски Съюз през идващите пет години - във връзка с изменението на климата и миграцията, по-голямата интеграция или засилващото се въздействие на националистическите придвижвания.


Изборът на нов Европейски парламент,процедурно:
Гласуването стартира в четвъртък, 6 юни, в Нидерландия, по-късно на идващия ден в Ирландия и Малта, а в събота - в Латвия и Словакия. Много държави-членки на Европейски Съюз, измежду които и България, ще гласоподават 9 юни, неделя.

Повечето гласувания се организират в един ден, макар че чехите имат разполагаем петък и събота, с цел да гласоподават, а италианците гласоподават в събота и неделя. В неделя белгийците гласоподават освен на европейските избори, само че и на национални и локални избори.

Резултатите се дефинират посредством съразмерно посланичество, тъй че всеки глас има значение, макар че в някои страни минималният избирателен предел е до 5%. Средната изборна интензивност на предходните избори за Екологичен потенциал през 2019 година беше 50,7%.

До края на 9 юни ще стане ясно кои партии са спечелили 720 места в Народното събрание, с 15 повече, в сравнение с през 2019 година Обединеното кралство взе присъединяване в последните европейски избори, преди да напусне Европейски Съюз и от този момент някои от овакантените депутатски позиции са преразпределени или оставени в запас, в случай че Европейски Съюз се разшири.

Броят на членовете на Екологичен потенциал, които всяка страна има, е симетричен на нейното население. Германия, най-многолюдната страна в Европейски Съюз, има 96 депутати. Малта, Люксембург и Кипър имат минималния брой от по шест депутати.


Съветът на Европа, април,2024 година, Брюксел Колко значим е Европейският парламент?
Като единствената институция на Европейски Съюз, която се избира директно от гласоподавателите в 27-те страни, той свързва европейските жители с другите две огромни институции: изпълнителната власт на Европейски Съюз в лицето на Европейската комисияи Съвета на Европейски Съюз, който се състои от министри от държавните управления на страните членки.

Членовете на Екологичен потенциал управляват работата на Комисията и Съвета. Те споделят със Съвета отговорността за приемането на законите, препоръчани от Комисията.

Повечето евродепутати членуват в политически групи, вариращи от ляво до дясно, а не по народност, тъй че постоянно им се постанова да жонглират с лоялността си към партия или страна.
Кои са главните политически групи?
Традиционно двете най-големи групи са дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D). Но все по-голямо значение получават и други групи, показват английската медия в разбора си.

Две по-малки групи също играят основна роля. Едната е по-малката лява група GUE/NGL, а другата са членовете на Екологичен потенциал, които не са свързани с никоя група - от унгарските националистически членове на Фидес до шепата сепаратисти от испанската област Каталуния.
Нагласи преди евровота
Въпреки че главната цел на изборите през юни е да се дефинира съставът на Народното събрание, гласоподавателите постоянно употребяват случая, с цел да изпратят обръщение до националните си държавни управления.

От Италия до Франция, от Австрия до Белгия, от Германия до Нидерландия и оттатък тях, крайнодесните партии се стремят към обилни триумфи.

Проучванията сочат, че двете десни групи - ЕКР и ИД - могат да изпреварят лявоцентристката и да станат втората по величина мощ в Парламента.

Досега дясноцентристката партия е имала податливост да работи дружно с лявоцентристката, само че ЕНП може да бъде подложена на напън да търси нови съдружници, в случай че лявоцентристката партия се показа зле.

Придвижването вдясно може да докара до прекъсване на проектите за нови закони за климата и устойчивостта и да повлияе на общественото или икономическото законодателство. Силната поддръжка на Европейски Съюз за финансовата и военната помощ за Украйна също може да бъде наранена.


Управляващата в Италия партия„ Италианскибратя “е на върха в социологическите изследвания и се надява да реализира огромни триумфи на 9 юниИзбор на идващия началник на Комисията
Една от първите задания на новите евродепутати ще бъде да изберат ръководител на Европейската комисия. Сегашният ръководител, Урсула фон дер Лайен, желае да бъде преизбранa.


Урсула фон дер Лайен
27-те държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз, известни като Европейски съвет, ще вземат поради резултатите от изборите и ще предлагат претендент, чието име ще бъде показано на Парламента. Повече от 50% от членовете на Екологичен потенциал би трябвало да одобрят претендента.

Политическите групи в Европейски Съюз биха могли да употребяват система от “водещи претенденти ” - Spitzenkandidaten на немски език - както направиха през 2014 година Според този принцип всяка група предлага претендент за ръководител преди изборите, а групата с най-вече места по-късно има мандат да избере ръководителя на Европейската комисия. Но преди пет години националните водачи на Европейски Съюз взеха решение за фон дер Лайен, макар че тя не беше претендент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР