Русенският куклен театър грабна голямата награда за цялостен спектакъл на

...
Русенският куклен театър грабна голямата награда за цялостен спектакъл на
Коментари Харесай

Триумф за Куклен театър – Русе на „Друмеви празници“

Русенският куклен спектакъл сграбчи огромната премия за повсеместен театър на XXXIII интернационален фестивал „ Друмеви театрални празници “ в Шумен. Ежегодният конгрес е едно от най-старите и влиятелните театрални надпревари у нас. Престижното отличие бе присъдено на продукцията „ Ясен и Омая “ от умело жури, ръководено от проф. Пенко Господинов – заместник-ректор на НАТФИЗ и членове Стефани Лечева (актриса в Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев ”), Благой Бойчев (режисьор), Стефан Спасов (режисьор и шеф на Драматичен спектакъл „ Йордан Йовков “) и Мария Банова (куклен режисьор).

Спектакълът бе предпочетен всред 15 представления в конкурсната стратегия. „ За нас е голяма горделивост и самопризнание към всички, които се трудиха за триумфа на „ Ясен и Омая “ – след церемонията за връчване на награди „ Икар “, това е следващото самопризнание за творчеството и майсторството на русенските кукленици ", споделят от управлението на Куклен спектакъл – Русе.

Сред другите лауреати на „ Друмеви театрални празници “ бяха отличени актрисата Гергана Змийчарова за женска роля в „ Гимнастика за бременни “, Мартин Киселов за режисурата на спектакъла „ Всичките наши тела “, както и композитора Калин Николов за музиката в него, Христина Недева за сценографията на „ Апокалипсисът идва в шест вечерта “, а за мъжка роля премията си поделиха Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов за присъединяване им в спектакъла „ Ботушът “ на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ – Варна. Награда за драматургия получи Теа Денолюбова за „ Боже мой “, продукция на Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Призът на публиката взе спектакъла „ Болница накрай света “ на домакините от шуменския спектакъл.

Наградата за повсеместен театър се подрежда към дългата поредност от оценки за русенския куклен спектакъл от национални и интернационалните конгреси. Тя за следващ път утвърждава ролята на град Русе като значим културен център в страната ни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР