През юни 2023 г платформата за съвременна драматургия “Драма пакт

...
През юни 2023 г платформата за съвременна драматургия “Драма пакт
Коментари Харесай

Арт резиденции в София за над 20 международни артисти, пърформанси, уъркшопи и участия във фестивали реализира “Радар София”

През юни 2023 г платформата за модерна драматургия “Драма пакт ” и резиденция “Радар София ” навършва 5 години. Организацията, учредена през 2018 година и осигурила в София резиденции за голям брой международни актьори у нас, посреща своя празник с поредност от празнични събития, които ще продължат през цялата година.

Драма пакт “Радар София ” е неофициално обединяване на изявени млади драматурзи на родната сцена, оценили капацитета на столицата ни като плодотворна среда за развиване, колаборация и отделяне на ярка общественост от актьори от разнообразни жанрове, гостуващи у нас за създаване на арт планове самостоятелно или взаимно с родни литератори, театрали, образни актьори и драматурзи.

Една от връхните точки в границите на юбилея тази година бе премиерата на 14 май в Берлин на копродукцията на последния резидент на Радар София, Божидар Мюлер, топло посрещната от немската рецензия и аудитория. Представлението е съ-финансирано от Радар София и Община Берлин. През идващите месеци за Радар София предстоят още интерени начинания, основани в разнообразни точки от Европа. Едно от тях е гостуването в Лисабон, Португалия през септември, когато български и португалски театрали ще основат общ пърформанс за интернационалния фестивал, проведен от спектакъл Mosca, Лисабон.

За първите 5 години от основаването и си “Радар София ” съумя да обезпечи заслон и финансиране за арт резиденция в столицата ни на повече от 20 задгранични актьори, които са си колаборирали с над 100 актьори от България, продуцира голям брой пърформанси, уъркшопи, съоръжения, и взе присъединяване в редица фестивали като завоюва финансиране и доверие за голям брой свои местни и интернационалните планове.

За този интервал представленията, проведени от платформата притеглят над 500 фенове, над 22 000 неповторими визити на уеб страницата и читатели от 142 страни. Само през 2020 година Радар София съумява да набави такси и стипендии на 15 локални и интернационалните драматурзи. До 2023 година броят на българските артистите, получаващи възнаграждение за присъединяване в продукциите, надвишават 100.

Между бенефициентите на програмата са Максим Швед, кино режисьор от Беларус, Дария Пугачова - украински пърформър, Жан Шиен - неразрешен драматург от Шанхай, Симона Семенич - писателка и драматург от Любляна, Eлеонора Едрева и Лео Уилямс - самостоятелни актьори от Съединени американски щати, Анна Аккаш от Сирия и доста други. Между участниците в резиденциите на Радар е и носителката на Златен лъв от Биеналето във Венеция - литовската писателка Вайва Грайните, която избира за първа резиденция откакто получава огромната премия точно да пристигна в Радар София

. За времето на своя престой тя споделя усещанията си за резиденцията, предоставена й от Радар София.

“Умни, всеотдайни и грижовни хора, общуване на разнообразни исторически пластове и часови зони, да не приказваме за перлата на вдъхновенията и идеалното място за лов на разкази – град София –място (все още) недокоснато от облагородяване и евростерилна досада. “

През 2019 година платформата печели доверието на резиденция Artist at Risk в Хелзинки и става техен сътрудник в София. През 2020 година една от най-престижните резиденции в Европа, Akademie Schloss Solitude, се причислява като програмен сътрудник на Радар София. На родно равнище платформата съумява да притегли в напъните за основаване и интеграция на артистични общности държавни институции като Столична община, Министерство на културата и Национален фонд “Култура ” и измежду културните организации - British Council и Goethe Institut България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР