През януари 2023 г. заработи новият състав на Конгреса и

...
През януари 2023 г. заработи новият състав на Конгреса и
Коментари Харесай

САЩ ще се опитат да въвлекат Европа още по-дълбоко в конфликта между Русия и Украйна

През януари 2023 година проработи новият състав на Конгреса и събитията от първия месец демонстрират, че републиканците са настроени уверено и в действителност желаят да наложат същинска борба на Демократическата партия.

На 8 ноември 2022 година се организираха избори за Конгреса на Съединени американски щати, където Републиканската партия съумя да вземе болшинство единствено в Камарата на представителите. Тогава те взеха 222 места, а на Демократическата партия на Съединени американски щати бяха останали 212. През януари 2023 година новият състав стартира да работи и събитията от първия месец демонстрират, че републиканците желаят в действителност да наложат същинска борба на Демократическата партия празненство.

Началото на новата сесия в Камарата на представителите на 3 януари стартира със скандал, невъобразим от тъкмо 100 години, защото републиканците не съумяха да одобрят неотложно ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който ръководеше републиканското малцинство преди изборите.

20 републиканци демонстрираха честността си и отхвърлиха да гласоподават за Маккарти, наричайки го РИНО (републиканец единствено по име). Тези републиканци незабавно бяха категоризирани като „ крайнодесни и „ радикални “ поддръжници на Тръмп, защото точно той предложи да се пресуши „ Вашингтонското тресавище “ - с цел да се отърве от естаблишмънта и старите служители, сраснали се с креслата си.

Депутатът Мат Гетц разяснява отхвърли си да гласоподава за Маккарти по следния метод: „ Ако желаете да пресушите блатото, не можете да оставите тази работа на най-големия крокодил “. Републиканците няколко дни не можеха да одобрят кандидатурата на Маккарти, което накара някои от представителите им да изпаднат в суматоха, защото Демократическата партия имаше своя кандидатура за ръководител и в случай че 4 републиканци гласоподаваха за нея, това щеше да преобърне цялата политическа класификация.

Факт е, че ръководителят на Камарата на представителите има доста необятни пълномощия при установяване на дневния ред и процедурата за разглеждане на законопроекти. Освен това той е третият човек в политическата подчиненост на Съединени американски щати след президента и вицепрезидента. В резултат на това едвам на 6 януари, от 15-ия опит, не без въздействието на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Маккарти беше утвърден за ръководител на Камарата на представителите.

„ Трябва да върнем Америка в верния път. „ Ще потърсим отговорност от блатото. “ - сподели той в първата си тирада като оратор. Маккарти даде обещание, че първият законопроект на републиканците ще бъде анулацията на законопроекта на демократите за финансиране на 87 000 нови сътрудници на данъчната работа.

Неофициално, съгласно някои републиканци, назначението на Маккарти е станало едвам откакто той е заречен на " радикалните " републиканци да извърши няколко от настояванията им.

Като начало беше належащо да се върне остарялото предписание на Камарата на представителите, анулирано при демократите, че е нужен единствено един глас от представителите на болшинството, а не групово искане на парламентаристи, с цел да стартира процедурата за дисквалифициране на оратора.

Втората точка беше началото на парламентарно следствие на активността на специфичните служби въз основа на отчет, направен от Републиканската партия: „ Източници на ФБР: какво споделят техните разкрития за политизирането на ФБР и Министерството на правораздаването “.

Третата точка е подлагането на гласоподаване на периодите за работа на народните представители, защото някои от тях се преизбират за 50 години.

Четвъртият миг е, че законопроектите, изпратени до Камарата, ще бъдат по една тематика, а не набор от разнообразни тематики и ще бъдат отделени най-малко 72 часа за тяхното четене. Тук би трябвало да се посочи, че последният законопроект за бюджета на Съединени американски щати за 2023 година беше признат от Демократическата партия толкоз бързо, че малко на брой парламентаристи имаха време да се срещнат с този многотомник.

Петата точка е, че законопроектът за граничния проект на Тексас ще бъде признат, с цел да се оправи с вълната от мигранти, пресичащи южната граница на Съединените щати.

Шестата точка се отнася до отменянето на медицинския режим поради COVID-19 и имунизирането в държавните институции, както и финансирането на тези събития.

Седмата точка е, че безкрайното увеличение на тавана на държавния дълг на Съединени американски щати ще бъде спряно. Досега Маккарти е удостоверил обществено единствено два детайла от този лист. Това е първа точка - връщане на правилото за един глас, с цел да стартира отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите, и трета точка - внасяне на законопроект за гласоподаване на рестриктивните мерки на мандатите на парламентаристите.

На 10 януари обаче е основана подкомисия за следствие на активността на спецслужбите. Освен това на 30 януари стана известно, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън анулира изключителните ограничения, свързани с COVID-19. Така може да се каже, че 4 точки от 7-те са изпълнени.

Цялата тази обстановка доста ясно сподели, че в редиците на републиканците има едно ядро, което мощно се отличава от общите редици на конформистите. Лидерите на това ядро, Мат Гец и Джим Джордан, който по-късно стана началник на правосъдната комисия, завоюваха огромни политически точки от про-Тръмп електората.

Фактът, че Маккарти трябваше да се съобрази с техните претенции, допуска, че след това въздействието им върху решенията, вземани от партията, може единствено да пораства, а парламентарната им коалиция ще се усилва, само че към този момент те имат политическата тежест на Тръмп зад себе си.

Не си коства обаче да се омаловажава целенасочеността на самия Маккарти в битката против Демократическата партия, той извърши обещанията си и изгони демократите Адам Шиф, Ерик Суолуел и Илхан Омар от парламентарните комисии, макар настояванията на разнообразни политици и общественици.

Републиканската партия в действителност повтори дейностите на Демократическата партия, когато републиканката Марджъри Тейлър Грийн беше изключена от парламентарните комисии за отказване на успеха на Байдън на президентските избори през 2020 година Трябва да се означи, че в действителност имаше основателни аргументи тези представители на Демократическата партия да бъдат изключени от парламентарните комисии.

Така Шиф, като началник на комисията по разузнаването, неведнъж заблуждаваше американската общност, като заявяваше, че има действителни доказателства за скрито съглашение сред акцията на Тръмп и Русия, както и че е открито, че преносимият компютър на Хънтър Байдън с компрометиращи данни е дезинформация от съветските разследващи служби. Въпреки че, както стана известно по-късно, той имаше безусловно противоположна информация от ФБР.

Суоуел имаше близки връзки с хипотетичния китайски разузнавач Кристин Фан и макар че продължи да отхвърля всички обвинявания, Маккарти се базира на скришен брифинг на ФБР за решението да го в профил от комисията по разузнаването.

Омар е известна с антиизраелските си изказвания и един път даже съпостави дейностите на Съединени американски щати и Израел с Хамас и талибаните, за което получи наказание от съпартийци, само че резервира мястото си в комисията по външни работи. Всъщност в този момент Маккарти просто направи това, което парламентарната комисия по нравственос трябваше да направи от дълго време.

Онзи ден стана известно, че първото чуване на обновената правосъдна комисия под управлението на Джим Джордан ще бъде отдадено на тематиката „ Граничната рецесия на Байдън “. Комитетът за контрол и отчетност, управляван от републиканеца Джеймс Комър, ще организира чувания по отношение на преразходите, измамите и злоупотребите при финансирането на федералните стратегии за COVID-19.

По- рано Комър разгласи следствие за противозаконното замогване на семейство Байдън. Вече са планувани чувания с някогашни чиновници на Twitter по отношение на премахването от платформата на публикацията в New York Post за преносимия компютър на Хънтър Байдън.

В допълнение, подкомисията за следствия на енергетиката и търговията ще организира чуване, озаглавено „ Предизвикателства и благоприятни условия за следствие на произхода на пандемии и други биологични събития “ като част от следствието на появяването на вируса COVID-19, несъмнено в подтекста на неговия китайски генезис.

Във връзка с откриването на секретни документи в Джо Байдън комисиите по контрол, разузнаване и правосъдна система желаеха цялата информация от Националния списък и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Националният списък към този момент е пропуснал периода за подаване на документите в комисиите, като се базира на нужда от съвещания с Министерството на правораздаването.

Министерството на правораздаването на собствен ред сподели, че ще бъде лимитирано до взаимоотношение с парламентарни комисии, само че републиканците няма да сложат спирачки по този въпрос. Очаква се комисиите по външни работи и по въоръжените сили също да прегледат тематиката за безредното евакуиране на американските войски от Афганистан през 2021 година

Републиканците сътвориха специфична подкомисия към правосъдния комитет " в стила на Франк Чърч ", която през 1975 година разкри присъединяване на разследващите служби в разнообразни закононарушения против американски жители. Сега, съгласно републиканците, е належащо да се проверява сегашната политизация на активността на ФБР, Централно разузнавателно управление на САЩ и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

От такава експедитивност и умелост съперниците от Демократическата партия са в спокоен потрес. Тъй като, съгласно тях, в границите на следствието на тази подкомисия ще бъде допустимо да се притегли всичко за което се сетите - от специфичните служби, до съответни наказателни каузи. „ Това ще бъде стършеловото гнездо на разделянето на управляващите “, сподели някогашният основен консултант на Камарата на представителите Стан Бранд, който приготви следствието от 6 януари 2021 година за Демократическата партия.

„ На подкомисията са дадени неуместно необятни пълномощия, които, в случай че бъдат употребявани за партийна облага, както може с висока възможност да се планува, сигурно ще доведат до голям спор с Министерството на правораздаването и президента “, сподели Даниел Ричман, професор по право в Колумбийския университет.

Председателят на правосъдната комисия Джордан от своя страна даде да се разбере, че е подготвен да излезе с всички сили против администрацията на Байдън и да употребява призовки, с цел да принуди очевидците да се явят. Ако актуалните чиновници на администрацията на Байдън, с помощта на имунитета, могат да избегнат принуждаването да се явят, то Рон Клайн, който неотдавна подаде оставка от поста си като началник на президентската администрация на Съединени американски щати, се трансформира в мечтана цел за разпит, като част от другите следствия.

Но в действителност самата Демократическа партия пося бурята с политически стимулираните си опити за импийчмънт на Тръмп и едностранчивото следствие на събитията от 6 януари 2021 година Сега е ред на републиканците да им се отплатят в натура, в това число като застрашат с импийчмънт президента Байдън, и има доста аргументи да го създадат.

Обичайното възприятие за безотговорност не разреши на елитите на Демократическата партия сами да назначават " изкупителни жертви " за грешките си. Сега техните съперници, републиканците, ще дефинират причинителите и ще получат както политически, по този начин и „ компрометиращи папки “ за това, които могат да бъдат показани на обществеността, в случай че е належащо.

Всичко това демонстрира изостряне на вътрешнополитическата битка за президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година Невъзможно е да не отбележим още една наклонност, която ясно се прояви с появяването на републиканското болшинство в Камарата на представителите - антикитайската.

Американските военни към този момент вършат проекти да пазят Маккарти в сигурност по време на плануваното му пътешестване до Тайван по-късно тази година. Пътуването през 2022 година на някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси се трансформира в огромна политическа борба сред Съединени американски щати и Китай. Конгресменът Майкъл Уолц, републикански член на Камарата на представителите, предложи основаването на специфична комисия, която да изследва нелоялната конкуренция от страна на Китай.

На 12 януари Камарата на представителите одобри законопроект за възбрана на продажбата на нефт от стратегическия запас на Съединени американски щати на Китай. Главният изпълнителен шеф на китайската видео услуга TikTok, Шоу Зи Чу, е свикан от Комисията по енергетика и търговия да даде показания на 23 март. Конгресмените се интересуват от поверителността на данните на американските консуматори, както и от достъпа на китайските управляващи до такива данни. Междувременно блокирането на TikTok е самостоятелна самодейност на някои американски университети, които дават достъп до интернет за своите студенти.

Много деен в антикитайския дневен ред е изгряващата републиканска политическа звезда, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис. Той обмисля да забрани на китайски организации да купуват недвижими парцели в неговия щат заради „ икономическите опасности и рисковете за сигурността, подбудени от комунистическия режим “. Републиканският губернатор на Южна Дакота Кристи Ноем изрази същото мнение, когато приказва за Китай: „ Блокирайте покупките на земя в Южна Дакота за страни, които ни ненавиждат “.

В светлината на самодейностите на администрацията на Белия дом за налагане на наказания за чипове на китайски компании, към този момент се образува двупартийна поддръжка по антикитайския въпрос с нови оферти за блокиране на китайски вложения в Съединени американски щати.

И двете страни схващат, че главният стратегически съперник на Съединени американски щати е Китай. Колкото по-близо е президентската конкуренция през 2024 година, толкоз по-силно ще звучи антикитайската стратегия от устата на републиканците, защото за елементарния американец е доста по-лесно да се изясни „ виновността “ на китайците за обстоятелството, че има по-малко работни места в Съединените щати, в сравнение с „ виновността на Путин “ за растежа на инфлацията.

Тръмп употребява тази изразителност и тя имаше собствен личен отговор. Демократическата партия ще бъде принудена да се включи в този дневен ред и, както виждаме, към този момент прави стъпки в тази посока. За Русия в този вътрешнополитически сюжет е явно позитивен миг, защото колкото по-близо е 2024 година, толкоз по-малко известна ще бъде тематиката за поддръжката за Украйна в Съединените щати.

По данните от изследване на Pew Research Center, броят на американците, които считат поддръжката на Съединени американски щати за Украйна за незадоволителна, е понижен от 42% през март 2022 година на 20% през януари 2023 година Броят на тези, които считат равнището на поддръжка за задоволително, остава почти на същото равнище - 32% през 2022 година и 31% през 2023 година

Обаче процентът на тези, които считат, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна е несъразмерна, се е нараснал от 7% през 2022 година на 26% през 2023 година Тръмп, като част от своята президентска конкуренция през 2024 година, към този момент приказва за нуждата от спокойно съглашение и понижаване на доставките на оръжие от Съединени американски щати за Украйна. Дори неоконсерватор като сенатор Линдзи Греъм, който в този момент приказва в поддръжка на акцията на Тръмп, ще бъде заставен да смекчи плама си в поддръжката на Украйна с оръжие.

Тези трендове в настроенията на американците обаче няма по какъв начин да не бъдат регистрирани от естаблишмента на Демократическата партия на Съединени американски щати. Затова си заслужава да се обърне внимание на обявата в американското списание Politico от 2 февруари, която цитира конгресмена републиканец Майк Роджърс, че спорът сред Русия и Украйна „ би трябвало да завърши това лято “ и че би трябвало да се окаже напън върху украинския президент Володимир Зеленски, да поправя разбирането си за успеха и да докара страните в спора на масата за договаряния.

Така в списание „ Политико “, което е рупор на Демократическата партия на Съединени американски щати, на обществеността беше „ подхвърлен “ сюжет, който представителите на Демократическата партия не са в положение да озвучат сами, заради идеологическите настройки за поддръжка на Украйна.

Доста присъщ е и един от последните отчети на RAND Corporation, „ Как да избегнем дълга война в Украйна “, в който категорично се показва, че способността на Съединените щати да се съсредоточат върху конкуренцията с Китай ще остане лимитирана, до момента в който спорът в Украйна отклонява времето на високопоставените политици, както и американски военни запаси.

Победа за която и да е от страните е извънредно малко евентуална, съгласно американски анализатори, а мирните договаряния, при опазване на суверенитета на Украйна, ще разрешат на Съединени американски щати да продължат да играят забележителна роля в района.

Обобщавайки този набор от вътрешнополитически настройки в Съединените щати и външнополитически фактори, е допустимо да се каже с огромна степен на възможност, че пикът на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна ще бъде тъкмо през 2023 година Въпреки това, както се показва в прогнозата на RUSSTRAT „ Глобални трендове и провокации пред Русия през 2023 година “, Съединени американски щати ще се опитат да въвлекат Европа още по-дълбоко в спора сред Русия и Украйна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР