През второто тримесечие Tesla запазва статута си на най-големия производител

...
През второто тримесечие Tesla запазва статута си на най-големия производител
Коментари Харесай

Tesla и BYD са най-големите производители на електромобили през второто тримесечие на тази година

През второто тримесечие Tesla резервира статута си на най-големия производител на електрически коли в света, само че BYD понижава разликата. На трето място не беше най-очевидният състезател на пазара на електрически коли. Общо през второто тримесечие са продадени над 2,15 млн. електрическия автомобил, което е с близо 40% повече пресметнато на годишна база. Производителите на коли и започващите компании не престават да се борят за пазарен дял, защото производството на електрически автомобили нараства.

През второто тримесечие на 2023 година е продала 466 000 електрически автомобила. Това е задоволително, с цел да резервира водачеството си на международния пазар. Пионерът в производството на електрически автомобили продължава да усилва продукцията си с впечатляващи темпове, като през първото тримесечие доставките са се нараснали с 10%. Ръстът идва на фона на агресивното понижаване на цените, което стартира по-рано тази година. В някои случаи цената на моделите е спаднала с над 20% освен това единствено за няколко месеца.

Междувременно най-големият китайски производител на електрически коли BYD продължава да понижава разликата в продажбите на чисто електрически коли. През второто тримесечие автомобилният производител е продал над 703 500 автомобила, задвижвани от по този начин наречените нови енергийни източници, в това число хибриди с опция за включване към електрическата мрежа. Продажбите на електрически пътнически коли доближиха 352 000 единици, което е с 95% повече на годишна база, съгласно аналитиците на CnEVPost. BYD продължава да се приближава до Tesla със незабравим растеж на интернационалните пазари, в това число Тайланд и Австралия. Електрическият SUV Atto 3 (Yuan Plus на задграничните пазари) на китайския авто производител е най-продаваният електромобил в Швеция през юли, изпреварвайки VW, Volvo и Tesla.

Новите данни на TrendForce демонстрират, че през второто тримесечие на 2023 година Tesla е водещ производител на електрически автомобили с дял от 21,7%, до момента в който BYD наваксва с пазарен дял от 16,2%. На трето място се подрежда GAC Aion с пазарен дял от 6 %.

Aion бе показан през 2018 година като подмарка за електрически автомобили на китайската автомобилна корпорация GAC Group. Производителят бързо се уголемява в Китай с напълно електрически модели, които оферират чудесно съответствие цена-качество.

Топ 10 на производителите на електрически автомобили през второто тримесечие остана почти същият като през първите три месеца на 2023 година, като се изключи това, че в листата влязоха по-малко китайски марки, защото обичайните автомобилни производители разшириха гамата си от електрически автомобили. Списъкът е следният: Volkswagen (4,7%), SAIC-GM-Wuling (4,4%), Hyundai (3,6%) BMW (3,6%) Mercedes-Benz (2,8%) Kia (2,0%), Audi (1,9%).

Volkswagen се класира на четвърто място, откакто през първата половина на годината е продал 322 000 електрическия автомобил, което е с 48% повече на годишна база.

Немският авто производител продължава да се бори за дял на най-доходоносния си пазар – Китай. След като при започване на юни цената на ID.3 в Китай падна с 16%, през предишния месец продажбите се усилиха с над 300%.

Съвместното дружество на General Motors със SAIC Motors и Wuling (SAIC-GM-Wuling) добави челната петица с 4,4%. Автомобилният производител е най-известен със своя Wuling Hongguag Mini EV, който изпревари Tesla Model 3 през 2021 година след единствено една година на пазара. Оттогава компанията пусна на пазара редица неповторими електрически автомобили, в това число Baojun Yep и Wuling Bingo за по-малко от 10 000 $.

Hyundai, BMW, Mercedes-Benz, Kia и Audi не престават да усилват производството на електрически автомобили, представяйки нови модели в другите сегменти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР