През втората половина на месец май 2023 г. в редица

...
През втората половина на месец май 2023 г. в редица
Коментари Харесай

Какви са причините за градушките и кои са най-големите и най-смъртоносните градушки

През втората половина на месец май 2023 година в редица европейски области ненадейно пада мощна градушка. Съобщава се, че ледените парчета, падащи от небето, са с размер на кокоше яйце. В резултат на рухването им в някои обитаеми места има развалени редица къщи, няколко автомобила и един човек е съществено засегнат и по-късно почива в болничното заведение. Съобщава се, за паднали големи ледени парчета и тежки топки от лед. Излишно е да загатваме, че градушката нанесе съществени вреди на градините и овощните дървета и на някои места изложи на риск реколтата.

Повечето градушки падат в равнинните райони. В планините те са прекомерно рядко събитие

Градушката е относително рядко събитие спрямо дъжда, само че от време на време пада, от време на време доста мощно. Имало е случаи, когато ледените блокове са били толкоз огромни, че хората са умирали навън без да съумеят да получат здравна помощ. Нека се спрем малко по-подробно на това, какво предизвиква градушките и кои от случаите те са предизвикали най-големи опустошения.

Защо пада градушка?

Градушката е дъжд, който се състои от замръзнали водни капки. Те се образуват в купесто-дъждовните облаци, които могат да доближат височина до 10 км. Този вид облаци се образуват единствено през лятото, заради което градушките не падат през есента, зимата или пролетта. Във вътрешността на тези облаци постоянно има мощни течения, които могат да повдигнат дъждовните капки нагоре, където температурите могат да паднат до -40 градуса по Целзий.

Пример за купесто-дъждовен облак, който доближава доста огромна височина и в него може да се образува градушка

В горните пластове на купесто-дъждовните облаци капките замръзват и се слепват, образувайки разнообразни по величина градушки. Под тежестта си те се изсипват с висока скорост – до 15 метра в секунда, тъй че нямат време да се разтопят даже в летните горещини. В тропическите страни градоносните облаци вид кумулонимбус могат да бъдат толкоз високи, че да образуват град с размерите на бейзболни топки и даже още по-големи.

Най-големите паднали ледени парчета в историята

В интернет могат да бъдат открити доста вести за най-голямата градушка в която и да е част на света. Но явно най-голямата градушка е паднала в американския щат Южна Дакота. През деня и вечерта на 23 юли 2010 година са се следили мощни гръмотевични стихии, които са били изключително запаметяващи се за жителите на окръзите Стенли, Джоунс и Лайман. Град Вивиен бе съществено обиден, като в допълнение към гръмотевичните стихии имаше градушка и торнадо.

Най-големият публично регистриран град с диаметър 20,3 сантиметра

След отминаването на стихията локалните поданици намират на земята град с размери до 47 см и тегло 900 грама. Най-големият град е открит от Лий Скот – леденото блокче е било толкоз огромно, че е образувало в земята ударен кратер с диаметър 25 сантиметра. Това не е колкото кратер от метеорит, само че за градушка е с впечатляващ размер. Той извиква специалисти от националната метеорологична работа на мястото на градушката. Докато дойдат, градът към този момент бил с диаметър 20,3 сантиметра – имал е време да се разтопи, само че преди този момент очевидно е бил голям.

Леденият пай от Аржентина

За да бъдем почтени, през 2018 година в аржентинския град Вила Карлос Пас е паднала градушка с диаметър на града 18,8 сантиметра. Според някои метеоролози по някои параметри тя може да се смята за по-голяма от градушката в Южна Дакота. Никой обаче публично не е признал тази констатация.

Градушката в Триполи

Големите ледени парчета нанасят вреди освен на реколтата – унищожават се и къщи и коли. През 2020 година в либийската столица Триполи паднаха градушки с диаметър на града до 18 сантиметра. Снимките по-долу демонстрират какъв брой огромни са били ледените парчета и какви вреди са нанесли на колите.

Най-тежите ледени парчета от градушка в света

Най-тежката градушка, записана в миналото, е следена през 1986 година в Бангладеш. На 14-ти април следобяд, след прекосяването на градушката, на земята е открит мразовит пай с тегло 1 кг. Излишно е да загатваме, че и другите ледени парчета от от тази градушка са били също толкоз тежки. В резултат на това извънредно събитие умират 92 души.

Тежки градушки са падали и в други елементи на света. Така да вземем за пример през месец август 1958 година във френския град Страсбург е паднала градушка с тегло на ледените парчета към 0,97 кг. Но тази информация е взета единствено от разкази на очевидци – никой публично не е измервал размерите на падналия град.

Най-големият мразовит слой от градушка

Дебелият мразовит пласт от градушката в Селдън

Най-големият слой в резултат на градушка е регистриран в град Селдън, който се намира в американския щат Канзас. Това се е случило на 3-ти юни 1959 година – пластът от ледени топчета е бил пълен 45 сантиметра. Общата повърхност на леденото покритие е било 140 квадратни километра.

Най-смъртоносната градушка

Градушката нанася вреди на жилищата, колите и градините, а също по този начин наранява и хората, от време на време смъртоносно. Според обществени данни най-смъртоносната градушка е паднала на 30-ти април 1888 година в индийските региони Морадабад и Бехери. Счита се, че падналите от небето ледени парчета са умъртвили 246 души, както и 1600 глави наедрял рогат добитък. Известно е, че някои от ледените парчета на градушката са били огромни колкото портокал.

Всичко разказано дотук наподобява много неприятно и даже ужасно, само че би трябвало да знаем, че вследствие на световното стопляне в атмосферата на Земята се напомпват огромни количества сила, която води до все по-бурни метеорологични феномени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР