През всеки етап от живота сънят е от решаващо значение

...
През всеки етап от живота сънят е от решаващо значение
Коментари Харесай

Как да си осигурим качествен сън на всяка възраст

През всеки стадий от живота сънят е от решаващо значение за нашето умствено и физическо развиване. Това е доказателство, че сънят е главен аспект на живота, сходен на прясната вода, питателната храна и чистия въздух.

Въпреки това, всеки стадий предлага свои лични провокации пред съня: детето, което се съпротивлява на времето за лягане, младежът, който остава безсънен до късно през нощта и възрастният човек, който се разсънва постоянно.

Това, което отделя съня от другите съществени потребности обаче е, че той е изключително значим за нашата душeвност. Сънят е на първо място биологичен. Не можем да го направляваме, само че би трябвало да го създадем първокласен, написа vesti.bg.

Много постоянно нарушаванията на съня водят до стрес, когато не намираме верния баланс сред това да позволим на съня да пристигна естествено и да се опитаме да го предизвикаме. Когато изпитваме компликации да осъществим витална функционалност, която наподобява, че би трябвало да бъде автоматизирана, можем да станем свръхвъзбудени и уплашени. Стресът може да сътвори циничен кръг, който пречи на съня, като вредите за здравето се усложняват с времето.

Разбирането на значимостта на съня на всеки стадий и обвързваните с него провокации може да ни помогне да разберем значимостта на казуса – и да ни насочи към решения.
Сън по време на ранна детска възраст
Защо е от решаващо значение: Бебетата спят по доста часове, с дълги и чести интервали на сън. Докато те спят, мозъците им се развиват, укрепвайки връзките сред мозъчните полукълба и обработвайки прекарванията в мемоари. Сънят е дейна част от когнитивното развиване.

Как можем да помогнем: На този стадий бебетата спят най-добре, когато има планувани процедури към техния сън – което за новородените може да бъде към 16 часа от деня им. Създайте успокояваща и поредна рутина до момента в който спят, с цел да създадете позитивни прочувствени асоциации със съня.

Сънят при децата
Защо е от решаващо значение: Децата се нуждаят от доста сън, защото непрестанно се учат. Например усвояването на наученето зависи повече от съня, в сравнение с от бодърстването. Но детството също е време, когато новите инициативи могат да се трансфорат в разстройства за съня, като започване на ново учебни заведения или излизане във почивка. Децата, които са прекомерно изтощени, могат да устоят на съня, което може да провокира трайна връзка сред напрежението и съня.

Как можем да помогнем: Продължете да създавате график към съня, който да помогне на детето да откри самостоятелност в съня си. На този стадий децата могат да стартират да изпитват безпокойствие през нощта и рутинните действия би трябвало да включват успокояващи дейности, с цел да се понижи връзката сред напрежението и съня.
Сънят в тийнейджърска възраст
Защо е от решаващо значение: По време на този стадий младежите са склонни да стоят будни до късно през нощта и по-късно мъчно се разсънват заран. Този метод на живот е в несъгласие с учебните заведения, които нормално стартират рано. Това противоречие води до резултат, наименуван „ обществен часови пояс “, който може да аргументи отмалялост, както и усложнения в концентрацията и поведенчески проблеми.

Как можем да помогнем: Осъзнаването на тази смяна може да ни помогне да проявим повече схващане към младежите, когато се опълчват на ранното лягане или когато стават по-късно през уикендите, с цел да компенсират. Точно както когато би трябвало да наваксаме със съня си при смяна на часовата зона при пътешестване, младежите може би би трябвало да създадат същото, когато са заети с образователни графици, които не са в сходство с биологичните. Помогнете на младежите да основат позитивни привички за сън - както при по-малките деца, създайте спокойни, поредни процеси - и ги научете какъв брой е значимо да спят задоволително.
Сънят в зрелост
Защо е от решаващо значение: Този стадий е друг при всеки човек. Някои хора имат специалност с гъвкаво работно време, което им разрешава да приведат ежедневния си темп в сходство с графика си, само че това е необичайност. Други неща, които компрометират качеството на съня в зрелост, включват сънна апнея, предменопауза и менопауза и синдром на неспокойните крайници.

Как можем да помогнем: По време на този стадий нашите мозъци могат да пречат на съня. Противодействието на нарушаванията на съня изисква определяне на нови привички и смяна на живота. Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е основано на доказателства лекуване на бодърствуване, което ни разрешава да преформулираме пречките пред съня. Докато медикаментите могат да насърчат съня в кратковременен проект, КПТ поправя главните аргументи за бодърствуване - без капацитет за взаимозависимост и странични резултати, както при медикаментите.
Сънят в старческа възраст
Защо е от решаващо значение: Докато младежите изпитват компликации при ранното заспиване, по-възрастните са склонни да заспиват елементарно, само че се разсънват по-често през нощта и стават много рано. Доказателствата демонстрират връзка сред безсънието при възрастни хора и счупването на крайниците при рухване. В допълнение, проблемите със съня могат да бъдат причина за други положения, в това число болест на Паркинсон или деменция, тъй че става още по-важно да научите повода за нарушаванията на съня.

Как можем да помогнем: Възрастните хора, които към този момент одобряват много медикаменти, може разбираемо да се поколебаят да прибавят ново такова за сън, а с него спомагателни странични резултати. Когнитивно-поведенческата терапия е доста подобаващ способ за лекуване и при тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР