През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са

...
През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са
Коментари Харесай

Северна Македония се надява България да замени руския селскостопански пазар

През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са правили неговите родители и каквото ще вършат децата му скоро. Любе е израснал във плантация в Дебър - в западната част на Северна Македония. Семейният бизнес постоянно е вървял добре, само че напоследък нещата се трансформират, споделя той пред Balkan Insight.

" Израснал съм в овощна градина и нещата постоянно са били наред. Но в този момент препитанието ни е в сериозна заплаха и ние се тревожим ", споделя фермерът.

Пампулевски, сходно на други производители на ябълки в Дебър, изнася повече от половината си годишна продукция за Русия, само че войната на Путин в Украйна утежни връзките със Скопие и износът на страната страда.
 Снимка 605126
Източник:

Член на НАТО и претендент за присъединение към Европейския съюз, Северна Македония взе участие напълно към западните наказания, наложени на Москва, като експулсира 11 съветски дипломати. През декември предходната година Русия отвърна на удара с краткотрайни ограничавания върху всички растителни артикули от Северна Македония. А повода официално беше откриването на " доста рискова " миризливка по вносните ябълки.

В Северна Македония, която е без изход на море, има възходяща паника по отношение на евентуалното влияние върху селскостопанския бранш, който е опора на стопанската система на страната.
 Рекорд: Търговията сред България и Северна Македония доближи €1 милиард
Рекорд: Търговията сред България и Северна Македония доближи €1 милиард

Това се случва за първи път в историята ни

" В момента производителите на ябълки, които продават огромен % от продукцията си на съветския пазар, са мощно наранени от краткотрайната възбрана за импорт на македонски артикули, по-специално на пресни плодове и зеленчуци ", разяснява Деян Бешлиев, който е изпълнителен шеф на македонско-руската компания. 

" Задържането на даден пазар е сложна работа и съветският не е изключение. Много е комплицирано това да се размени в кратковременен проект. "

След Русия е ред на България

Пампулевски, който е президент на Асоциацията на овощарите в страната, споделя, че след Русия идва ред на България - вторият по величина пазар за селското стопанство на Северна Македония.

" Българският пазар е идващият в листата. Българите се нуждаят от ябълки, изключително откакто вътрешното им произвеждане понижа в последно време. "

Наистина търговията сред България и Северна Македония се засилва след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Стокообменът с България доближи €1 милиард.

Ванчо Узунов, професор по стопанска система в университета " Кирил и Методий " в Скопие, пресмята, че евентуалната загуба на пазар като съветския безспорно ще навреди на дребна стопанска система като тази на Северна Македония. Но Скопие е трябвало да вземе страна.

" Северна Македония нямаше различен избор, с изключение на да се причисли към западните наказания против Русия, тъй като нашите западни сътрудник " желаеха това, а ние не можехме да седим на два стола ", споделя Узунов пред уеб страницата BIRN.

" Трябва да намерим метод да се оправим с това ", добавя професорът.

Един от методите е да се развие търговията с България, която външният министър на Северна Македония Буяр Османи сподели през ноември предходната година, че е достигнала рекордно високо равнище, тъкмо както комерсиалният недостиг на страната с Русия скочи с близо 330 %.

През първите осем месеца на 2022 година стокообменът с България възлиза на над €710 милиона. Днес сумата към този момент възлиза на €1 милиард, което значи нарастване с 51%. Част от него се дължи на договорката, подписана през април предходната година за импорт на пшеница от страната ни.

България е на път да стане петият максимален търговски сътрудник на Северна Македония след Гърция, Германия, Сърбия и Англия

Говорейки пред BIRN, Османи съобщи, че Северна Македония чака с неспокойствие образуването на ново българско държавно управление след петите парламентарни избори през последните две години у нас. Най-печелившите български бизнеси в Северна Македония са в минния бранш и търговията на едро и дребно, както и ремонтирането на коли.

Припомняме, че през ноември 2022 година двете страни приказваха за позитивни двустранни връзки, наблягайки своите процъфтяващи търговски връзки и икономическо съдействие след интервал на напрежение поради блокирането на София на кандидатурата на Скопие за присъединение към Европейски Съюз, както и поради редица антибългарски прояви в Северна Македония, които не престават и до през днешния ден.
 С над 10 милиона евро ще се строи Граничен контролно-пропусквателен пункт
С над 10 милиона евро ще се строи Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " сред България и Северна Македония

Стартира поканата за създаване на граничния контролно-пропускателен пункт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР