През следващите месеци цените на някои стоки могат да нараснат

...
През следващите месеци цените на някои стоки могат да нараснат
Коментари Харесай

В кои сектори се очакват нови ценови шокове?


През идващите месеци цените на някои артикули могат да набъбнат доста. Сега ли е моментът за скъпи нови придобивки? Да побързаме ли със закупуването на нов автомобил, тв приемник и мебели?

В супермаркета, в ресторанта, на бензиностанцията -. През април инфлацията в страната е достигнала равнище от 7,4%. Напълно допустимо е това към момента да не е крайната ѝ точка.

Някои специалисти предизвестяват за заплахата от двуцифрена инфлация през лятото, изключително в случай че войната в Украйна продължи да ескалира. Досегашният връх на висока инфлация от 7,8%, регистриран по време на петролната рецесия през 1973 година, може да бъде надминат, предизвестяват водещи немски икономисти.

Факторът, който най-силно подгрява инфлацията, са енергийните цени. В последно време на тях се дължи съвсем половината от сегашната инфлация, счита Себастиан Дулин, шеф на Института по макроикономика и проучвания на конюнктурата. Той е уверен, че през идните месеци семействата ще бъдат изправени пред ново повишаване на силата. Ще набъбнат и цените на храните, чието произвеждане е изключително енергоемко.
Редакцията предлага
Автомобилите ще нарастнат - и нови, и остарели

Повишаващите се индустриални цени ще доведат до повишаване на съвсем всички потребителски артикули. Особено наранени ще са индустриалните артикули, създавани в Азия. Професорът по икономическа политика Гюнтер Шнабл чака да вземем за пример цените на колите да набъбнат с двуцифрен %.

През последните месеци имаше изключително мощно повишаване на колите втора ръка - с близо 24%. Това се дължеше на дефицита на чипове и нарушените вериги за доставки, заради което на пазара имаше релативно малко нови коли. Автомобилният специалист Фердинанд Дуденхьофер предвижда, че тази наклонност няма да се промени най-малко през идващите 9 до 12 месеца.

Голям скок на цените специалистите чакат и при продуктите от сферата на електрониката. Освен това при тях евентуално ще има и закъснение на доставките - около локдауна в Китай. Очаква се закъснение да вземем за пример при тв приемниците и таблетите. " Покрай локдауна в Китай доставките се усложняват, а инфлационният напън ще нарасне ", споделя Карстен Бржешки от немския финансов институт ING.

При пералните, съдомиялните машини и хладилниците скокът на цените вероятно няма да е толкоз огромен. Възможно е обаче някои от поръчаните уреди да се доставят със забавяне от по няколко месеца.

По-скъпи мебели, градежи и поправки

Цените на мебелите също ще порастват - най-много около компликациите в доставките и нарасналите цени на дървесината. Потребителите към момента не усещат това с цялостна мощ, тъй като пазарните цени на мебелите постоянно се дефинират година по-рано. Но още от началото на 2021 година мебелите, килимите и всички осветителни тела към този момент са поскъпнали с 6%. Лидерът в бранша ИКЕА към този момент реагира на тази обстановка и увеличи цените си от началото на годината приблизително с 9 на 100.

Тенденцията ще затрудни евентуално и доста от хората, които строят или санират къщи и жилища. Повече от всеки път сега се усеща дефицит на строителни материали. За последната година цените на дървесината за градеж нарастна с 80%, гредите за покрив - с 64%, армировъчната стомана - с 53%. Съответно скочиха и цените на занаятчийските и строителни услуги: за електротехници - с 14%, за топлоинженери - с 13 на 100.

И почивките стават по-скъпи

Почивките също нарастват. За нощувки в хотели и частни квартири през тази година цените са доста по-високи, в сравнение с през предходната 2021. Цените за хотелите в Германия са поскъпнали приблизително с 16%. Голямо е и повишаването на колите чартърен. В доста случаи то е двойно по-голямо. Това се дължи на обстоятелството, че броят на колите чартърен в целия свят понижа с близо една пета.

Има и други фактори, които въздействат на цените - да вземем за пример потребителското държание. Пандемията от ковид понижи доста визитите в заведения за хранене. Затова пък се купуват доста повече хранителни артикули от магазините. И таман те в последно време нарастват доста. А защото самун, плодове и зеленчуци се купуват всеки ден, то там покачването на цените ни прави доста по-голямо усещане, в сравнение с при мебелите, пералните машини или компютрите.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР