През пролетта има изобилие от зеленолистни растения, с които да

...
През пролетта има изобилие от зеленолистни растения, с които да
Коментари Харесай

Красота директно от градината: Използвайте копривата през пролетта и се радвайте на разкошна коса

През пролетта има обилие от зеленолистни растения, с които да си набавите жизненоважните витамини и минерали. Копривата е едно от тези, които доста хора обичат. То е цялостно с желязо и други микроелементи, които защищават от анемия, написа Tialoto.bg. С нея стават вкусни и потребни гозби, то може да се трансформира във ваш съдружник в подхранването на косата.
Несъмнено нашите баби подготвят най-хубавата чорба или каша с коприва. Освен тайната рецепта, от тях може да откраднем и още нещо – в никакъв случай да не изхвърляме водата, в която е вряла копривата. За да се възползват от благотворното ѝ деяние върху косата, във времена, когато е нямало огромно многообразие на козметика, те са отцеждали отварата, с цел да си създадат маска.

Водата, получена при варенето на коприва има тъмнозелен цвят и характерна, само че не чак толкоз неприятна миризма. Ако косата ви е изгубила своя искра, станала е по-тънка и капе повече, тя е идеалното средство, с което ще подобрите положението ѝ напролет.
Кои са преимуществата на отварата от коприва за косата?
– Желязото, манганът, барият и сярата заздравяват косъма и усъвършенстват растежа;
– Витамин К в растението придава блясък;
– Витамин С усилва кръвоснабдяването към космените фоликули, което предизвиква растежа на косата;

– Витамин А заздравява кожата на главата и усъвършенства работата на по този начин наречените „ заспали “ фоликули, което също има позитивно влияние върху растежа;
– Витамин В подхранва косъма и усъвършенства растежа;
– Каротинът балансира работата на мастните жлези и овлажнява кожата на главата в дълбочина;
– Флавоноидите в копривата се борят с плешивост – заболяване, обвързвано с огромна загуба на коса;
– Органичните киселини в зеленолистното растение възстановяват метаболитните процеси, които протичат в корените на косата;

– Танините успокояват скалпа, осигурявайки „ огледална “ гладкост на къдриците.
По-плътна и блестяща коса
Сварете половин пликче листа и корени (в тях има най-вече потребни вещества) от коприва в половин литър вода. След като заври, изключете котлона и оставете тенджерата да изстине встрани. Така в нея ще попаднат повече от микроелементите. След това прецедете, вземете си душ, измийте хубаво косата и най-после я потопете в отварата. Може да употребявате леген, цялостен с течността и да поливате от нея в корените. След 10-15 минути напряко сложете забрадка на главата и подсушете косата.

При косопад и пърхот

Наберете към 10 листа от коприва. Поставете ги в буркан и ги залейте с към 200 мл етилов алкохол от 70%. Ако нямате чист, може да го замените с водка. Оставете да престои по този начин за 7 дни на мрачно. Накрая с тампон, потънал в спирта, намажете хубаво корените на авансово измита коса. Може да третирате по този метод скалпа в продължение на 10 дни, след което да извършите отмора.

За по-бърз напредък

Вземете няколко корена от коприва. Измийте ги добре от пръстта и ги залейте с 250 мл алкохол от 70% или водка/ракия. Сместа би трябвало да престои на мрачно за към две седмици. После ползвайте спиртния извлек за мазане на корените. Опитайте се да не третирате косата толкоз постоянно с шампоан и други химикали, с цел да подобрите растежа.
Инфо: struma.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР