През пролетните месеци зачестиха сигналите към РИОСВ – Пловдив за

...
През пролетните месеци зачестиха сигналите към РИОСВ – Пловдив за
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив: Не всяко намерено животно е бедстващо

През пролетните месеци зачестиха сигналите към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив за паднали от гнездата си неотдавна излюпени птици. Най-често сигналите са за млади екземпляри от типа горска ушата сова. Отивайки на място, обаче, специалистите откриват, че най-често се касае за паднали от гнездата си пернати, които са изцяло здрави.

Експертите на институцията обръщат внимание, че когато става дума за избавяне на дребни птици, преди всичко би трябвало да се има поради, че не всеки случай се касае за бедстващ тип. В този интервал дребните птици към момента се учат да летят независимо и постоянно падат от гнездата си. Това не е мотив за терзание, тъй като дребните птици не са ранени и няма потребност да бъдат обгрижвани или изпращани в Спасителен център.

Експертите на екоинспекцията предлагат, когато жител откри дребна птица, в случай че тя е без забележими пострадвания, да бъде сложена върху клон на дърво или на покрива на постройка в региона, където е открита. Родителите им ще ги открият и ще продължат да се грижат за тях.

" Често получаваме сигнали за открити екземпляри – най-често костенурки и таралежи. Хората ги взимат от естествената им среда и ги носят в екоинспекцията, само че в устрема си да създадат най-хубавото за тях, те в действителност ги отделят от естествените им местообитания “, споделят специалистите.

Те поучават, в случай че такова животно бъде открито на път или оживено място и в случай че е във очевидно положително положение, то да бъде преместено на безвредно разстояние от него, в посоката, в която се е насочило. Малките животни са способни да оцеляват сами, без значение, че наподобяват уязвими.

За облекчение на жителите, екоинспекцията е разгласила в уеб страницата си секция с най-често срещаните въпроси, свързани с реакция при открити предпазени типове птици и други животни и техните отговори=
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР