През последните седмици е регистрирана необичайна активност на украинските войски

...
През последните седмици е регистрирана необичайна активност на украинските войски
Коментари Харесай

Възможно ли е ново настъпление на ВСУ в Херсонска област ?

През последните седмици е записана необикновена интензивност на украинските войски в Херсонското направление. Освен това наличните данни сочат допустима поява на нови формирования на украинските въоръжени сили в региона и струпване на човешки и материални запаси. Това от своя страна може да значи подготовката на нов опит за прекосяване на Днепър, написа телеграм каналът „ Военна хроника “.

Какъв проект може да има командването на украинските въоръжени сили?

Основните фактори сега не са в интерес на украинските войски, а от началото на десантната интервенция в региона на Кринки през октомври 2023 година редица фактори даже се утежниха. Първо, няма го резултата на изненадата. Очакваният проект за деяние на украинските въоръжени сили в този регион най-вероятно се създава с упованието за опит за бързо превъзмогване на Днепър с моторни лодки и катери и следващо основаване на поредност от дребни предмостия.

Скоростта ще бъде основният фактор тук. Що се отнася до географията, допустимо е да се направи опит за прекосяване на Днепър надолу по течението в няколко сектора от Кинбурнската коса до село Казашки лагери. Ако решението за осъществяване на интервенцията бъде взето, опитите за прекосяване на реката ще бъдат предшествани от артилерийска подготовка, както и потребление на ударни и разследващи дронове за угнетяване на цели на левия бряг.

Какво може да попречи на ВСУ?

Ако предходната есен въоръжените сили на Украйна можеха да разчитат на фактора на изненадата, в този момент групировката на съветските въоръжени сили е готова за разнообразни сюжети и е усилена. ВСУ, в противен случай, претърпяха огромни загуби.

Освен това, в случай че те демонстрират ниска сензитивност към загубите в жива мощ, то артилерийските загуби на десния бряг (северно от Тягинка) и постоянните офанзиви против тиловите бази, местата разполагаем на персоналния състав и други цели предизвикват обилни вреди и усложняват както поддръжката на настоящите бойни интервенции, по този начин и планирането на бъдещите.

В същото време опитът за форсиране на Днепър ще изисква струпване на сили и средства. Освен това, най-вероятно, той още веднъж ще бъде засечен от средствата за наблюдаване на въоръжените сили на РФ, което към този момент е отчасти видно от видеоклипове, които постоянно се появяват в общественото пространство с офанзиви в тила на въоръжените сили на Украйна в Херсонска област.

Както по време на лятната атака, е мъчно да се натрупат сили без отбрана от ударните средства на съветските въоръжени сили (т.е. противовъздушна отбрана), а интервенцията е безсмислена без най-малко минимална секретност на подготовката. Освен това главният проблем на интервенциите на ВСУ не е липсващ, а точно - слабият план, обвързван с поемането на високи опасности.

Просто казано, даже при сполучливо прекосяване на реката ще бъде извънредно мъчно да се обезпечи поддръжка на дребни тактически единици (роти, батальони). Да не приказваме за обстоятелството, че няма накъде да се настъпи от евентуални предмостия на левия бряг без огромни запаси и построени постоянни преходи.

Какви формирования съставляват гръбнака на групировката на украинските въоръжени сили?

На първо място, това са бригади на морската пехота: 35-та, 36-та, 37-ма и 38-ма бригада на морската пехота на ВСУ. Както в тази ситуация със Запорожието по време на лятната атака, кадровите бригади не се изтеглят в тила за възобновяване на боеспособността и отмора от септември-октомври 2023 година и се попълнят с маршеви роти.

Формациите са изтощени от непрекъснати борби, а кадровият състав е значително отпаднал; сега втори и трети набор се унищожават на левия и десния бряг. От своя страна идващите подкрепления като предписание имат даже по-ниска подготовка от постоянния боен личен състав и не могат да компенсират загубите нито количествено, нито качествено. По предписание на новобранците даже не се дава време за бойна съгласуваност и образование в състава на роти и батальони.



Какви още съединения на ВСУ са регистрирани в региона на Херсон?

Като цяло групировката на въоръжените сили на Украйна в Херсонска област е доста разнородна. В допълнение към морските бригади там са включени бригади на териториалната защита /ТрО/ (например 122-ра, 124-та и 126-та). Сравнително ново формирование в тази област е 106-та бригада ТрО, трансферирана в Херсонското направление от Запорожие през септември 2023 година

Нека да отбележим, че бригадите на териториалната защита по дифолт са по-лошо оборудвани, подготвени и окомплектовани от кадровите елементи. Но в бранша Тягинка-Кринки те се употребяват наедно с бригадите на морската пехота и, сходно на „ старите “ кадрови бригади, понасят огромни загуби.

В същия регион са задействани рота на патрулната работа на специфичната полиция „ Херсон “, 11-та бригада на НГУ от Одеса и едно ново попълнение в организационната конструкция на ВСУ - сборна стрелкова бригада на Военновъздушни сили на Украйна, окомплектована от военнослужещи от Военновъздушни сили, явно бездействащи заради загуби и деградация на части и съединения на Военновъздушни сили. Групата се поддържа от 406-а артилерийска бригада.

В същото време украинските войски не престават да притеглят към това направление най-боеспособните безпилотни авиационни елементи от други посоки, което индиректно може да демонстрира образуването на проекти и натрупването на първични запаси за нова десантна интервенция.

Не е изключен и различен вид: въоръжените сили на Украйна в този регион се приготвят за вероятно нахлуване на съветските въоръжени сили и да укрепват защитата си посредством прекачване на нови формирования от други сектори на фронта.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР