През последните няколко години станахме свидетели на редица проучвания и

...
През последните няколко години станахме свидетели на редица проучвания и
Коментари Харесай

Роботите могат да помагат на медиците в борбата срещу COVID-19

През последните няколко години станахме очевидци на редица изследвания и разработки на роботи, които биха могли да оказват помощ на хората в прецизни действия, свързани да вземем за пример с намеса в човешкото тяло и такива, свързани с помощта в рискови за здравето на хората и сложни за тях действия.

Десетки софтуерни и фармацевтични компании вложиха средства в изработката на медицински роботи подготвени да оказват помощ в области от спомагателен личен състав в лечебните заведения, през осъществяването на интервенции на мъчно налични места в тялото посредством нанороботите, до роботи, които оказват психическа помощ.

Сега, в обстановка на международна пандемия, когато медици се борят с " мръсна и рискова " работа, роботите биха могли да ни оказват помощ, оповестява Neurosciencenews.

Учени от университета Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания обясниха, че сега лекарите могат да бъдат подкрепени в битката с COVID-19, само че това изисква доста работа в тази тенденция и средства, които сега не се влагат, твърди редакция на списанието Science Robotics.

В тяхна публикация, подписана от водещи университетски откриватели, в това число от Хауи Козет от университета в Карнеги Мелън, се споделя, че роботите могат да извършват задания като стерилизация на повърхности, мерене на температури на хора в публични зони или в пристанища, обезпечаване на обществена поддръжка за пациентите под карантина, събиране назални и гърлени проби за тестване и даване на опция за хората да посещават на практика конференции и изложения.

Във всеки случай потреблението на роботи би могло да понижи излагането на лекарите на патогени, което ще стане все по-съществено с ескалирането на пандемията с докладвани към този момент десетки случаи на умряли лекари, които са се борели с ковид.

" Опитът с епидемията от ебола през 2015 година разпознава необятен набор от случаи на приложимост на роботи, само че финансирането на мултидисциплинарни проучвания в партньорство с организации и индустрия остава скъпо, рядко и ориентирано към други приложения ", означават откривателите в редакцията.

" Без резистентен метод към проучванията историята ще се повтори и роботите няма да са подготвени за идващия сходен случай ", прибавиха те.

В допълнение към Чосет, професор в Института по роботика на CMU и един от създателите на редакцията на Science Robotics, създателите на обявата включват Марсия Макнут, президент на Националната академия на науките в САЩ; Робин Мърфи от Тексаския университет A&M; Хенрик Кристенсен от Калифорнийския университет, Сан Диего; и някогашен член на факултета на CMU Стивън Колинс, работещ сега в университета в Станфорд.

Според Чосет, сходно на роботите, изкуственият разсъдък също може да помогне по време на пандемия. Изследователи от Карнеги Мелън правят изследвания, свъзани с опцията на ИИ да взе участие в филантропичната помощ и реагирането при бедствия. За тази задача те залагат на композиция от изкуствен интелект и технологии на роботиката, като дронове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР