През последните години соларната енергия се превърна в една от

...
През последните години соларната енергия се превърна в една от
Коментари Харесай

Експерт: Българите сме склонни към енергиен мързел и приемаме трудно новите технологии

През последните години слънчевата сила се трансформира в една от най-бързо разрастващите се промишлености по света. Това докара и до нараснало търсене на служащи, подготвени в монтажа и поддръжката на слънчеви съоръжения, което изисква усвояването на нови познания и умения.

В изявление за Българска телеграфна агенция инж.Колю Орешков от Центъра за енергийни решения във Варна описа за вероятностите за развиване на този тип промишленост, опциите на слънчевите панели и потребността от професионални фрагменти.

Ето какво показа специалистът:

Въпрос: Какво още може да даде слънчевата сила с изключение на ток?
Отговор: Ще стартира отговора си малко метафизичен. В случая със слънчевата технология човечеството стартира да употребява за сила първичния си източник - слънцето. Цялото развиване на индивида и планетата са свързани с това. Фосилните, изкопаеми горива, в една или друга степен преди да станат такива, също са употребили или са били под въздействието на слънчевата сила. Всъщност, с помощта на новите технологии ние се връщаме там, където ни е мястото в естествения цикъл на планетата.
Соларните модули потеглиха от Космоса - да обезпечават енергийно спътника, на който са инсталирани. Днес за тях има разнообразни инженерни решения, свързани с количеството сила, която би трябвало да се добие. Когато приказваме за интегрирани източници, инсталирани в здания в градовете, към този момент става дума за така наречен слънчеви покриви. Това е форма и метод за запасяване с сила, която дава комфорт, тъй като не зависиш от снабдители и огромни производители. А настъпването на деня е началото на индустриалния цикъл на оборудването. И в случай че всичко, което имаме е вярно структурирано и изчислено, въз основата на статистиката може умерено да заявим, че повече от 50 % от употребяваната сила в бита на фамилията може да бъде създадена от слънцето.
На избрани места има още един капацитет - напразно, на който също може да се разчита. Така че неслучайно атомната енергетика може да остане единствено базов енергоизточник. Всеки район, според от естествените си благоприятни условия, може да употребява слънцето и вятъра и да добавя с атомна сила, когато климатичните условия не разрешават. Разбира се, друго изискване е да има построена мрежа. Този микс от енергийни източници, които човечеството сътвори и владее, може да разреши запасите от уран и фосилни горива да се преразпределят и да стигнат за по-дълъг интервал от време. Дори и уранът рано или късно да свърши, хоризонтът на изкопаемите горива е няколкостотин години. Къде ще копаем след това, на метеоритите?!

Въпрос: Възможно ли е слънчевите панели да бъдат сурогат на архитектурни детайли или структури?
Отговор: Конструкцията и здравината на слънчевите панели е такава, че те умерено може да бъдат употребени при строителството на постройките. Най-често образец за това са слънчевите покриви. Соларните съоръжения, инсталирани на покрива, се трансформират в идеална изолираща повърхнина. В последно време те се инсталират и върху стените на постройките или на детайли от тях. Възможни са безпределно доста механически решения.
Слънчевите панели са направени от стъкло с високи якостни качества, което ги прави издръжливи на удари и градушки. Има и още нещо значимо - това, което е под тях е предпазено, а могат да се употребяват и като електромагнитен щит. Приложимостта и изгодата от тези качества на панелите е потвърдена, те умерено могат да покриват, да изолират и защищават собствеността ни.

Въпрос: Как може да се увеличи ефикасността на този нов дял на енергетиката у нас?
Отговор: За страдание, ние си загубихме задачите. Повече от 30-40 година, откогато страната развива мощно електроенергетиката, у нас се насажда мнението, че силата е извънредно евтина и налична. По-възрастните си спомнят акумулиращите печки и за жалост през днешния ден, толкоз години по-късно, като настройка и публичен нрав стоим на същите позиции. Вината може да се хвърли към кого ли не.
Но, да се върнем към слънчевата енергетика - тя е към този момент модулна, създава се като кит комплекти и всеки задоволително механически образован човек може да си я инсталира самичък вкъщи. За страдание, у нас развиването на слънчевата енергетика на битово равнище е неглижирано. Иначе проформа има тласъци, стратегии, само че дотук. Въпреки напъните и въвеждането на новите софтуерни решения, българите сме склонни към енергиен мързел. Гледаме в неверната посока, без да си даваме точна сметка какъв брой сме като народ и промишленост и по какъв начин ще се развиваме енергийно.
Преди 30 години, когато имаше дефицит на сила, разходът беше 10 000 мегавата, само че тогава бяхме 8,5 милиона души народ, промишлеността беше тежка, с големи потребители. В момента частната промишленост е с нови софтуерни решения, които разходват в пъти по-малко, да не приказваме, че към този момент сме по-малко от 7 милиона. Това постанова нова енергийна идея, която да се вглежда в запасите и ресурса, с който разполага страната.

Въпрос: Имаме ли задоволително подготвени фрагменти, които да се занимават с новите енергийни технологии?
Отговор: И в тази посока би трябвало да се намерения и да стартира образование на фрагменти за верния монтаж на тези уреди, които ще стават все по-предпочитани от фамилиите и етажните общности. Вместо да работят в заведения за хранене, бих предложил на младежите да се дообразоват. Говорим за нови познания и механически умения. Сега е времето за образование на експерти по монтаж и поддръжка, тъй като употребата на слънчевите съоръжения всеобщо следва да навлиза като настрана направление на промишлеността дружно с производството на ток за битовите консуматори. Ние в Центъра към този момент сме обучили над 200 такива експерти - елекротехници, монтьори на ВЕИ-та и още доста други. Но би трябвало да се мисли още. За да не стане по този начин, че в един миг да се разминем неприятно в упованията си за съществуването на експерти и техните умения и това, което има на пазара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР