През последните две години бизнесът на комуникационните агенции в страната,

...
През последните две години бизнесът на комуникационните агенции в страната,
Коментари Харесай

Отражението на икономическата и здравна криза върху комуникационния бизнес в България

През последните две години бизнесът на информационните организации в страната, а и по света, наподобяваше траекторията на влакче на ужасите. В края на 2019 година пазарът се изкачи до рекордни за последното десетилетие равнища и всички организации чакаха със спотаен мирис светлото бъдеще на маркетинга. Оптимизмът обаче продължи едвам три месеца. Тогава секторът потегли стремително надолу и както при влакчетата в увеселителния парк, провокира разнообразни страсти измежду участниците на пазара. За някои организации тя донесе боязън, който замрази бизнесите и сложи под въпрос оцеляването им. На други даде доза храброст и ги подтиква да трансформират фирмите си. Трети пък се радваха на измененията, които донесоха повече бизнес на клиентите им, а надлежно и на тях самите.

2021 година не донесе решения на всички проблеми на информационния пазар, само че организации, медии и рекламодатели посрещнаха провокациите по-подготвени и с научени уроци. Това неизбежно се отрази и на бизнесите им. Инвестициите в реклама доближават, а в доста браншове и надминават равнищата от 2019 година, а множеството от най-големите информационни компании на пазара дефинират годината като сполучлива. Комуникационният бранш обаче работи като лакмус на икономическата и политическата конюнктура в страната, които и към края на 2021 година към момента остават несигурни.
Скачени съдове
На напред във времето измежду проблемите тази година излиза здравната рецесия в България. Ако при започване на 2021 година казусът беше дефицитът на ваксини против ковид, след това по-сериозният проблем се оказа нежеланието на доста хора да си ги сложат. Към средата на ноември под 25% от българите имат две сложени дози, което въздейства директно на информационния бранш, като води до редица ограничавания, неспособност за осъществяване на събития онлайн, промоции в точката на продажба и доста други. " Никой не знае дали няма да бъде натрапен нов цялостен локдаун, тъй като равнищата на имунизираните са толкоз ниски, че приличаме повече на племе от джунглата, а не на съвременна развита страна, която е част от Европейски Съюз ", споделя Любомир Аламанов, създател и ръководещ шеф на SiteMedia Consultancy.

Въпреки единодушието на бранша във връзка с имунизацията през първата половина на годината нито едно браншово съдружие на пазара, група от организации или самостоятелни такива не предложиха информационна тактика, която да подтиква предпазването от вируса. Първите акции се появиха в края на май по самодейност на Министерството на здравеопазването и Европейската комисия. Тогава, от една страна, към този момент беше прекомерно късно, а от друга, рекламите още веднъж не даваха ясни отговори на най-често задаваните въпроси за имунизациите и страховете, посланията не таргетираха другите групи със характерни претекстове за съмнение към имунизациите и не се отличиха със запаметяващ се криейтив.
Реклама
Друг фактор, който директно визира информационния пазар, е надигащата се инфлация. Макар да беше ненапълно предстояща като резултат от съвземащия се от пандемията пазар, най-високите регистрирани равнища за последните девет години започнаха да се усещат бързо и от крайните клиенти. " За рекламодателите и за нас ще бъде предизвикателство да оправдаем пред потребителите тези нови по-високи цени ", споделя Гергана Иванова, съосновател на The Smarts.

Това в композиция с изненадващите високи цени на енергийните източници, неналичието на фрагменти и нарушените вериги на доставки слага доста въпроси пред информационната промишленост, която обаче към този момент се дистанцира от казуса. " Комуникационният пазар се държи сякаш инфлация не съществува и това основава съществени финансови проблеми за огромна част от организациите ", споделя Чавдар Кенаров, креативен сътрудник в Noble Graphics. По думите на изпълнителния шеф на DDB Grоup Ангелос Парасхакис инфлацията ще сътвори лавина от проблеми, които ще замразят растежа на пазара, предстоящ от организациите. " Наши клиенти анулираха акции заради непредвиденото и голямо повишаване на сметките им за ток, което директно вреди на плануваните им доходи ", споделя още той.

Годината е белязана и от политическа неустойчивост в страната. Невъзможността за сформиране на държавно управление два следващи пъти забавя взимането на стопански решения на държавно равнище, които могат да имат директно отражение върху бизнесите. " Политическата и икономическата рецесия в страната имат директна връзка с вложенията в връзки на огромните компании. От юли 2020 година България е в перманентна политическа и институционална рецесия ", споделя генералният управител на APRA Porter Novelli Томислав Цолов. Високите равнища на корупция в България пък са спънка за навлизането на непознати вложители в страната и надлежно евентуални нови рекламодатели. " Инфлацията, обедняването на потребителите и пандемичната действителност слагат предизвикателни задания пред нас да доставим печеливша композиция от истински и отличаващи се креативен оферти и висока успеваемост ", споделя Христина Ванчева, ръководещ шеф, ATeam.
На вълната на страстите
Комуникационните тактики на организации и рекламодатели са отражение на настроението, усещанията и навиците на хората. През последната година освен в България, само че и по света се следи съществено разделяне по редица публични въпроси, а работата на информационните експерти стана двойно по-трудна. " Това трансформира обществения диалог, който, без значение дали е за компания, артикул или персона, от ден на ден е диалог за полезности и отстояване на избрани дейни позиции и все по-малко е диалог за съответни рационални характерности и прерогативи ", разяснява Олга Лозанова, съучастник в OT-DO Consult.
Реклама
Друга наклонност, затвърждаваща се и тази година, е намаляващо доверие на хората в държавни водачи, институции и експерти от разнообразни области. Това основава удобна среда за развиване на тайни теории, разпространяването на подправени вести и дезинформация. Неминуемо се ускорява и сериозната им настройка към компании и марки. Затова експерти са единомислещи, че емпатията в връзките би трябвало да продължи да бъде на напред във времето. " Oчакваме от ден на ден фокусът на марките да пада върху полезностите, които изповядват, защото това дава имиджов капитал ", споделя Благовеста Желязкова, шеф " Обслужване на клиенти и маркетинг " в Designboard. Според съдружника в What if Acency Стелла Цокева понижава лоялността, изключително на младите консуматори. " Половината публика от потомство Z към този момент е на възраст над 18 години и маркетолозите би трябвало да извърнат съществено внимание на откриването на подобаващите информационни канали и послания за основаване на връзка с тях ", добавя тя.
Новите на пазара
Освен качеството на услугите в оцеляването на организациите през последната година и половина известна роля изигра и шансът. Тези, които в портфолиото си имаха клиенти от печелившите от пандемията браншове, усилиха работата и постъпленията си. Електронната търговия също излезе на напред във времето, като на пазара се появиха доста нови участници, които заложиха на онлайн връзки. " Електронната търговия ще продължи да пораства и ще има дълготрайно позитивно влияние върху цялостния пейзаж в цифровите медии ", споделя Симона Тенчева, основен действен шеф в Argent. Прогнозите на изпълнителния шеф на Netpeak Bulgaria Геннадий Воробьов са да се резервира наклонността за излизане на български търговци на европейски пазари и вложението на повече средства за цифров маркетинг по отношение на класическия.

За раздвижването на вложенията на пазара тази година способстваха и хазартните компании, които бързо заеха освободилата се ниша след излизането на " Национална лотария ". Вложенията им в връзки набъбнаха неведнъж и доближиха рекордни равнища, като измежду най-големите рекламодатели в бранша са Efbet, Winbet и Palmsbet. Рекламните блокове на малките екрани са цялостни с известни лица, които популяризират марките им, уеб сайтове на български медии заливат потребителите с банери, а съвсем на всяко огромно кръстовище може да бъде забелязан билборд на някои от хазартните марки. Това продължава да се случва, при изискване че законът не разрешава директната реклама на хазарт. Той е по този начин написан обаче, че остава необятно отворена врата за пояснение, от която всички се възползват и влизат в света на рекламата.
Дигитални тактики
Ако преди пандемията консултантските и стратегическите характерности на организациите бяха по-скоро съвременен метод да показват обичайните си услуги, в този момент на доста от тях се наложи да разширят екипите си точно със експерти с бизнес и механически профил. Тези, които посрещнаха измененията в положителни партньорства с клиентите си, бяха позволени да работят с тях освен на равнище връзки, само че и за препозициониране на бизнесите им. " С настъпването на от ден на ден AI в рекламните платформи чакам, че отговорностите на експертите ще стартират от ден на ден да се променят в две насоки. Първата е да извършват от ден на ден консултантска и стратегическа активност. А втората е обвързвана с механически имплементации, които да разрешат зареждането на въпросните логаритми с по-голям размер и по-качествени данни. Това, несъмнено, ще рефлектира положително на тяхната успеваемост ", споделя ръководещият управител на Advertise BG Александър Георгиев. Като позитивна наклонност изпълнителният шеф на Digital ID Чавдар Платиканов показва усилването на вложенията в цифрова еднаквост и интензивности, само че към момента счита, че липсва задоволителна експертиза в бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Компании 3 Право 1 Компании 2 Право 3 Медиа и реклама 1 Медиа и реклама 2 Свят 3 Отбрана Реклама
На пазар, на който липсват данни, а наличните постоянно са компрометирани, не е изненада, че рекламодателите избират да влагат парите си в измерими канали, каквито са цифровите. Затова огромна част от организациите развиват лични софтуерни решения, с които да задържат клиентите си и да притеглят нови. " Всички търсят точно таргетиране и доста положително обмисляне ", споделя Катерина Буюклиева, ръководещ шеф на Media Club. Според изпълнителния шеф на " Студио Х " Крис Поповски корпоративните клиенти намират смисъл в търсене на висококачествени UX и UI услуги, разбори за ползваемост на интерфейси, електронни магазини и мобилни артикули, SEO и цифрови услуги като ефикасни способи за увеличение на каузи на онлайн бизнесите им.

На прага на новата година организациите са заредени с още по-голям оптимизъм. Очакванията са 2022 година да донесе със себе си редица промени - по-стабилна политическа конюнктура в страната, отдръпване на инфлацията и вероятно лекарство за ковид. Като отблясъци участниците на пазара се надяват на нарастване на вложенията във всички канали и фокус към цифровите решения. Към момента обаче всичко това наподобява повече на положителни пожелания, в сравнение с сигурна прогноза, тъй като никой не знае какъв брой време влакчето ще продължи изкачването си и в каква посока ще поеме след достигането на върха.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР