През последната седмица на юли агрометеорологичните условия ще се определят

...
През последната седмица на юли агрометеорологичните условия ще се определят
Коментари Харесай

Изпращаме юли с тропическа жега! Как да поливаме

През последната седмица на юли агрометеорологичните условия ще се дефинират от изсъхнало, топло а в края на месеца от горещо време. Пловдив и региона ще са измежду най-жежките региони в страната, като най-високите дневни температури ще доближават 38 и 39 градуса.

Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските региони ще протича при задълбочаващ се недостиг на почвена влага, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. Падналите превалявания през второто десетдневие на юли бяха местни. На места в северозападните региони те доближиха и надвишиха нормите за месеца (Враца - 56 л/кв. м, Монтана - 100 л/кв. м, Драгоман - 73 л/км. м) и наводниха аграрни сектори.

В по-голямата част от Южна България преваляванията бяха без стопанско значение, а почвените влагозапаси в 50 и 100 см пласт - извънредно ниски за първата половина на лятото - тук-там под 50% от пределната полска влагоемност - Кюстендил, Сандански, Любимец, Сливен.

Дефицитът на почвена влага в по-голямата част от полските региони ще постанова използване на нараснали поливни правила при пролетните култури, които са в репродуктивни етапи от развиването си и имат нараснали условия към влагата в почвата.

През интервала при слънчогледа ще протича наливане на семената. При царевицата ще се следят разнообразни етапи - от разцвет и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зряла възраст (Пловдив, Пазарджик, Силистра) при ранните хибриди царевица. При полския боб ще протича фаза узряване. В края на юли при памука ще се следи фаза разцвет.

През идващите дни в условия на нараснала пожароопасност ще завършва жътвата на пшеницата. До момента получените добиви от пшеница в агростанциите към Национален институт по метеорология и хидрология са по-високи от миналогодишните: 550 кг/дка в агростанция Долни чифлик, 667 кг/дка - в Карнобат, и над 750 кг/дка - в Генерал Тошево.

При овощните култури не би трябвало да се подценява битката против второто потомство плодови червеи, а при лозата и зеленчуковите култури - против брашнестата мана и акарите. Растителнозащитните пръскания би трябвало да се организират през хладните часове от деня с препарати с подобаващ карантинен период, съгласуван с интервала на зреене на културите.



10 съвета за вярно поливане

През лятото, изключително в жегите, растенията " пият " доста вода. Поливането обаче е тънка работа. Ето 10 съвета за верен воден режим.

1. Поддържайте еднообразно равнище на мокрота

Повечето растения зависят от идентичното равнище на мокрота. Въпреки това лекото изсъхване преди поливане укрепва растежа на корена на растението.

2. Поливайте по-рядко, само че усърдно

В цветното легло нормално са задоволителни 1 до 2 поливни сесии на седмица. По-добре да се полива по-рядко, само че с доста вода, в сравнение с постоянно с малко вода.

3. Полейте късно вечерта или рано сутринта

Когато поливате охладената почва вечерта или през нощта, тогава се изпарява по-малко вода, в сравнение с при гореща почва денем. А растенията могат сами да си набират задоволително вода преди жегата на идващия ден.

4. Поддържайте листата сухи

Мокрите листа бързо се разболяват, изключително в случай че се оставят влажни през нощта. Листата, които са намокрени и оставени на слънце, пък получават изгаряне (ефект на горящото стъкло на водните капки).

5. Използвайте подобаващото количество вода

Подходящо поливане значи, че водата би трябвало да доближи до корените. Твърде дребните количества вода постоянно покриват единствено горната почва.

6. Давайте по-големите количества вода на части

Водата се нуждае от известно време, с цел да проникне в почвата. За да не изтече неизползвана, по-добре е да се напоява неведнъж на части.

7. Разпределяйте умерено водата

Поливането единствено в една точка на корена води до едностранния му напредък и по този метод до по-лоша всмукване на питателните субстанции от почвата. Поради тази причина постоянно би трябвало да обикаляте растението и да разпределяте водата в цялата зона за напояване.

8. Щадете потреблението на вода

Поливайте колкото е належащо и допустимо минимум. Това се реализира с автоматизираната напоителна система със датчик за влагата - в лехата, в градините, а за какво не и китките на балкона или моравата.

9. Внимавайте с преполиването

Прекалено многото вода потиска въздуха на корените от почвата, а кореновите кафези могат да се " удавят " без О2.

10. Използвайте качествена, богата на глина почва

Почвата, богата на глинести минерали, има по-добри разпространяващи свойства и по този метод може да насочва водата по-добре и по-равномерно.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР